5 põhjust, miks varbavahe plätude kandmine jalgu kahjustab

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Paljud on ilmselt nõus, et pärast pikka tööpäeva on nii mõnus varbavahe plätud jalga libistada ja ringi tatsata. Jalad saavad vabalt hingata ja neid on lihtsalt väga mugav kanda. Aga kas jalaarst kiidab varbavahe plätud heaks?

Varbavahe plätud võivad olla küll mugavad, kuid jalaarst tõstab esile nende igapäevase kandmisega tekkivad võimalikud ohud, kirjutab The Healthy.

Sa võid oma pahkluu nikastada

Odavad kummiplätud sobivad rannas käimiseks ideaalselt, aga kuna neil puudub jalga toestav funktsioon, hakkavad jalad sissepoole hoidma. Kui see juhtub, võib hüppeliiges kahjustada saada.

Plätu on nii õhuke, et võid endale midagi jalga astuda

Plätud on enamasti valmistatud pehmest vahust, et jalal oleks mugav. Aga kuna tegu on hapra materjaliga, võid endale näiteks naela jalga astuda. Nael, klaasikild või mõni muu terav ese tungib kerge vaevaga plätust läbi.

Võid põhjustada autoõnnetuse

Plätudega sõitmine on varemgi autoõnnetusi põhjustanud, sest jalanõu takerdub pedaali taha kinni või libiseb otsustavad hetkel jala otsast. Kui soovid plätusid kanda, siis võta nad lihtsalt autosse kaasa, aga sõitmise ajal kanna eelistavalt kinniseid jalatseid.

Plantaarfastsiit

Plantaarne fastsia on pikk peenike sidekoe riba, mis asub jalalaba alumises osas. See ühendab kanda päkaga ja toetab jalavõlvi. Ilma õige toeta võib liigne rõhk fastsia kudesid kahjustada ja rebida. Keha loomulik vastus kahjustusele on põletik, mille tulemusena tekib valu ja plantaarfastsia jäikus.

Jalaprobleemid võivad kulgeda luu sügavuseni

Liiga palju plantaarset fastsiat võib keha uut luud tootma panna, et püüda jalga kaitsta ja tervendada – tekib kukekannus. Igal kümnendal inimesel esineb kukekannus, kuid ainult ühel kahekümnest kukekannusega inimesel tekib valu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles