Jaanipäevaks kõrgeks kasvab terviserisk: üks nipp, kuidas end pärast pühi hästi tunda

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kuidas süüa, nautida, pidutseda ja puhata nii, et me enda südame-veresoonkonnale, seedimisele ja üldisele enesetundele liiga ei tee?

Viimase aja teadusuuringute kohaselt võiksid tervislikud eluviisid endas hõlmata lihatarbimise vähendamist. Võrreldes näiteks tubakatarvitamisega, on lihaga liialdamise negatiivne tervisemõju üsna hiljutine teadmine, kirjutab Taimse Teisipäeva institutsionaalse suuna koordinaator Triin Remmelgas.

Paljud eestlased ilmselt ei tea, et riiklike toitumissoovituste kohaselt on täiskasvanud inimese päevane soovituslik lihakogus üks-kaks portsjonit. See vastab umbes ühe-kahe tikutoosi suurusele kuumtöödeldud sealiha tükile.

Köögiviljavardad - head südamele, seedimisele ja kehakaalule

Et säilitada jaanipäeval tervislikud toitumisharjumused, tasub erilist tähelepanu pöörata köögiviljadele. Baklažaani, suvikõrvitsat, lillkapsast, bataati jne saab jaanilaual serveerida salatina, grillitult või miks mitte ka kangiteks lõigatult dipikastmega. Köögiviljades sisalduv vesi, vitamiinid ja kiudained aitavad muuseas kaasa heale seedimisele ja normaalse kehakaalu säilitamisele. 

Viimasel ajal on poodidesse tulnud rohkelt taimseid «lihasid», mis samuti tervisesõbra jaanipäevale hästi sobivad.

Paari lihtsa nipiga saad maitsva ja küllusliku peolaua, mis vastab seejuures meie organismi toitainete vajadusele. Ja kui peaksidki pühade ajal soovituslikku lihakogust ületama, võid järgmistel päevadel erilise hoolega köögi- ja puuvilju krõmpsutada – sinu keha ütleb selle eest igatahes «aitäh». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles