Vähi sümptomid, mida kiputakse kahe silma vahele jätma

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Tsaub kohe ära märkida, et vähk ei pruugi alati olla allolevate sümptomite põhjus. Kuid kui tunnused jäävad püsima, võib kiire arstivisiit ehk isegi su elu päästa. Jälgi oma keha ja kahtlaste sümptomite ilmumisel pöördu alati arsti poole.

Vähiga ei pruugi alati muhku või muud mügarikku tekkida. Vähiinstituudi andmetel võivad märgid palju vähem silmnähtavad olla. Pidage meeles, et paljud niinimetatud vähisümptomitest võivad olla tingitud ka muudest vähiga mitteseotud terviseprobleemidest.

The Healthy toob teieni populaarseimad sümptomid, mis võivad vähi tekkimisel ilmneda:

Kaela esiosas on klomp või kurgus tükk

Kahtlane kaelal olev muhk võib olla märk kopsu-, kurgu-, kilpnäärme- või rinnavähist, samuti leukeemiast või mõnest nahavähi vormist. Kuigi tekkinud moodustised võivad olla ka healoomulised või mittevähilised, tekitavad need siiski muret – eriti kui oled suitsetaja või alkoholi tarbija.

Kollakas nahk

Kollatõbi on naha ja silmade kollakaks värvumine, mis tuleneb sapi kogunemisest. Kollatõbi on üks sagedasemaid kõhunäärmevähi sümptomitest. Sageli tunnevad inimesed end hästi, aga silmade kollasus tekib ootamatult. Mõningatel andmetel võib kollatõbi tekitada ka naha sügelust. Samas võib kollane nahk olla ka teiste seisundite sümptom.

Märgatavad muutused sünnimärkides

Kui sünnimärgid muudavad oma kuju ja värvitooni, võib tegu olla nahavähiga. Muutuste märkamisel tuleks koheselt pöörduda dermatoloogi vastuvõtule. Lisaks tuleb tähelepanelik olla sünnimärkide vigastamise osas.

Püsiv kõhuvalu

Enamasti peetakse kõhuvalusid lihtsalt seedehäireteks või menstruatsioonivaludeks. Kui ebamugavustunne paikneb paremal ülakõhus, võib see olla sapipõievähi sümptom. Püsivad kõhuvalud võivad olla märgid ka leukeemiast, söögitoru-, maksa-, pankrease- või munandivähist.

Püsivad peavalud

Erinevuse tuvastamine tavalise ja vähist tuleneva peavalu vahel valmistab ka arstidele keerukust. Kui igapäevane peavalu ei allu käsimüügist saadavatele valuvaigistitele, tuleks kindlasti arsti külastada, et välja selgitada valu tekitav põhjus.

Peavalud kipuvad aja möödudes süvenema ja vererõhk püsib kõrge. Peavalusid võivad põhjustada ka teised kasvajad ja lümfoomi vormid, mitte ainult ajukasvaja.

Munandis paiknev tükk

Munandivähi üks põhilisemaid sümptomeid on valutu moodustis munandis. Meeste jaoks on oluline mõista, et kasvaja ei pruugi tekitada valu ega olulist ebamugavust – seetõttu on tähtis munandeid regulaarselt kontrollida.

Väsimus ja nõrkus

Leukeemia ja ajukasvajad võivad põhjustada väsimust. Leukeemiaga inimeste jaoks on tavaliselt selle põhjuseks aneemia, mis hõlmab füüsilist kurnatust. Ajukasvajaga inimestel esineb häiritud närvisignaalide tõttu nõrkus ja letargia. Ka neeruvähi hilisemad etapid röövivad energiat.

Veri või verehüübed uriinis

Leukeemia, põievähk, eesnäärme- ja neeruvähk võivad uriini sisse verd põhjustada – kindlasti ei tohiks seda tunnust ignoreerida. Veri uriinis on põievähi kõige levinum tunnus. Veri ei pruugi alati erkpunane välja näha. Mõnikord on see pruun nagu kokakoola. Lisaks tasub arsti poole pöörduda ka juhul, kui urineerimisel tekib põletav tunne.

Seletamatu kaalukaotus

Põhjendamatu kaalukaotus võib olla vähi üks esimesi tunnuseid. Kõige sagedamini juhtub see kõhunäärme-, mao-, söögitoru-, kopsu- või maksavähi puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles