Kas rinnaga toitmise ajal on võimalik rasedaks jääda?

Copy
Foto: Shutterstock

See tundub olevat igipõline küsimus, kus igaühel on oma arvamus. Värskelt emaks saanud peavad imetamist tõhusaks rasestumisvastaseks vahendiks, arstid siiski mitte. Kuid, kus peitub tõde? Pampers toob loosse selgust.

Kui sa oled hiljuti emaks saanud, on sinu peas hulga muid küsimusi kui uus rasedus. Pigem mõtled sa sellele, kuidas oma pisikese beebi eest hoolt kanda, kas ta saab piisavalt piima, kas tal on gaasid, miks ta nutab ja millal saab ise magada. Kuid umbes kuu pärast väikese ilmaime sündi, kui ees ootab ämmaemanda järelkontroll, küsib viimane: „kas ja milliseid rasestumisvastaseid meetodeid kavatsed kasutada?“ „Mis mõttes, mul pole veel päevi, toidan rinnaga, mis vahendid?“, mõtled sina ja jääd imestunult arsti vaatama. Jah, rinnaga toitmise ajal on võimalik rasedaks jääda ning selleks pole vaja isegi menstruaaltsükli taastumist.

Rinnaga toitmine pakub teatavat kaitset ovulatsiooni eest ning kui munarakk munasarjast ei vabane, rasedust tekkida ei saa, kuid seda vaid juhul, kui ema toidab oma beebit ainult rinnapiimaga nii päeval kui öösel, ega paku juurde lisatoitu. Sellisel juhul võib rinnaga toitmine olla tõhus rasestumisvastane meetod esimesel kuuel kuul pärast sünnitust. Lausa 98 protsendi ulatuses. Kuid kõigi puhul see ei tööta ning kunagi ei tea, kas oled just sina see, kes selle kahe protsendi sisse mahub. Pärast kuue kuu möödumist, kui beebi hakkab saama lisatoitu, ema piimatootlus väheneb, mis tähendab, et taastub ka munasarjade aktiivsus. Seega, mida rohkem aega on möödunud sünnitusest, seda vähem tõhusamaks muutub imetamise kaitsev mõju. 

Lisaks levib arvamus, et rasedaks saab jääda vaid juhul, kui päevad on alanud. Nii see pole, kuna ovulatsioon, mida on vaja rasestumiseks, toimub kaks nädalat enne menstruatsiooni. Seetõttu ei pruugi paljud naised, kes pärast sünnitust peatselt taas lapseootele jäävad oma tsükli taastumist nähagi.

Kui sa ei soovi uuesti rasestuda, tuleb sellest rääkida oma ämmaemandale, kes oskab soovitada tõhusaid meetodeid raseduse vältimiseks. Paljud rasestumisvastased vahendid ei mõjuta imetamist. Kui oled aga juba uuesti rasestunud ei pea loobuma imetamisest – üldiselt peetakse rinnaga toitmist ohutuks pärast rasedaks jäämist, kui naise tervis seda lubab ja ämmaemand pole soovitanud teisiti. 

Copy
Tagasi üles