Murettekitav uuring: üle kolmandiku Eesti lastest puutub internetis kokku millegi ohtlikuga

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Ülemaailmse COVID-19 pandeemia tõttu on perekonnad olnud sunnitud suurema osa vabast ajast koduseinte vahel veetma. See omakorda tähendab aga, et väga palju aega veedetakse erinevaid internetiühendusega varustatud seadmeid kasutades. Ilmselgetel põhjustel võib asjaolu, et lapsed järjest rohkem aega küberruumis veedavad, lapsevanematele rohkesti muret tekitada.

Sellega seoses on 37 protsenti Eesti lapsevanematest vastavalt Kaspersky küsitlusele arvamusel, nende lapsed on internetis viibides vaadanud või kuulanud midagi, mida võib pidada kahtlaseks.

Loetelusse kuulusid muuhulgas videod (72 protsenti), arvutimängud (27 protsenti) ja fotod (13 protsenti). Nende arvude põhjal on selge, et lapsevanematel tuleks laste huvidega paremini kursis olla, et teha kindlaks, kas kõik on korras või tuleks turvalisuse huvides midagi ette võtta.

Paraku ei ole sugugi kõik lapsevanemad sellest veel aru saanud – 24 protsenti lapsevanematest ei ole liitunud oma lapse sotsiaalmeedia sõbralistidega, ega tea seega, kellega nende lapsed suhtlevad. Mõnikord ei piisa üksnes reaalelus toimuvast suhtlusest ning vanematel tuleb ka hoolikalt jälgida, milliseid veebilehekülgi nende lapsed külastavad.

«Lapsevanematel on järjest keerulisem kaasaegse maailma kiirete arengutega sammu pidada,» tõdeb Baltimaade Kaspersky peadirektor Andis Steinmanis. «Sageli tunnevad nad, et ei ole oma lapse tegevustest enam teadlikud, kuna ei suuda kursis püsida üha kiiremini ilmuvate uute trendidega kübervallas. Sellest mahajäämusest on siiski võimalik üle saada oma lapsega usalduslikult suheldes ning internetis oma kohalolu tagades – et oma lapsega head ja usalduslikku suhet säilitada, tuleb teada, millest temaga rääkida.»

Et välistada alusetuid kahtlusi oma laste küberkäitumise suhtes ja tagada nende turvalisus sotsiaalmeediakanalites, on soovituslik järgida alltoodud nõuandeid:

  1. Viige ennast paremini kurssi laste küberturvalisuse teemaga: tutvuge kaasaegsete trendide ja rakendustega ning selgitage välja, mil moel oma last küberruumis varitsevate võimalike ohtude vastu kõige paremini kaitsta. Arutlege oma lapsega küberruumis käitumise reegleid (sh turvalise internetikäitumise elementaarseid põhimõtteid).
  2. Suhelge oma lapsega ja pange paika piirid, mida ei tohi ületada: selgitage lapsele, millistes paikades on turvaline viibida nii reaalses elus kui ka küberruumis.
  3. Paigaldage arvutisse usaldusväärne turvalahendus.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles