5 koostisosa, mida tundliku nahaga inimesed hooldustoodetes vältima peaksid

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Tundlikule nahale sobivate toodete otsimine võib olla keeruline.
Tundlikule nahale sobivate toodete otsimine võib olla keeruline. Foto: Chris Jarvis on Unsplash

Tundliku nahaga inimesed peavad väga ette vaatama, milliseid uusi kreeme ja muid tooteid nad enda peal katsetavad, sest tulemused võivad olla üsna katastroofilised, kirjutab Well+Good.

Tegelikult ei ole aga süüdi mitte terved tootegrupid, vaid hoopis teatud toimeained, mis  tundlikule nahale halba mõju avaldavad. Seega, kui ka sinu nahk kipub uutele toodetele ebamääraselt ja ebameeldivalt reageerima, siis osta tooteid pigem koostisosade nimekirja alusel. Nii saad vältida ummistunud poore, nahaärritust ning kõike muud ebameeldivat. Kaks eksperti annavad omapoolsed kommentaarid, millised nahahooldustoodetes sisalduvad koostisosad tekitavad ärritust ning millega neid asendada.

Sulfaadid

Kas oled märganud puhastajaid kasutades tekkivat paksu ja rikkalikku vahtu, mille tõttu tunned, justkui oleksid nahahooldusreklaami sattunud? See on sulfaatide töö. Paljud igapäevased tooted, nagu näopuhastusgeelid ja šampoonid, sisaldavad aineid, nagu naatriumlaurüülsulfaat (SLS, Sodium Lauryl Sulfate) ja naatriumlaurüüleetersulfaat (SLES, Sodium Laureth Sulfate). Nende ainete peamine omadus on toota suures koguses vahtu, millega eemaldada nahalt mustust ja sodi.

«SLS on pindaktiivne aine, mis uurimuste kohaselt suurendab nahal pindmist veekaotust ning on seetõttu kuivatav ning ärritav, eriti tundlikule nahale,» ütleb dermatoloog Kenneth Mark. Need on üsna hästi kasutatavad kõigil nahatüüpidel peale väga tundlike ja kuivade. Ent dermatoloog Sandy Skotnicki hoiatab, et SLS võib kahjustada nahal leiduvaid proteiine ning sellega kaitsvat nahabarjääri nõrgestada. Kui ka sinu nahk vahuainetele hästi ei reageeri, see on kuiv või tundlik, siis on soovitatav kasutada kookosest tuletatud puhastusaineid, näiteks coco betaine'i.

Alkohol

Ei, siinkohal pole juttu toidu kõrvale nauditavast klaasikesest veinist. Alkoholi sisaldavad nahahooldustooted on väga kuivatava toimega, mis tundliku nahaga inimestele üldsegi ei sobi. «Alkoholi leidub tavaliselt geelja konsistentsiga toodetes ning seda peaksid kasutama väga rasuse nahaga inimesed, tundliku naha puhul tekitab see põletikku,» ütleb dr Mark.

Kuigi lahustitoimelised alkoholid võivad mõne toote efektiivsust parandada, siis tundlikul nahal tekitavad nad tõsist ebamugavust. «Kui inimesed räägivad alkoholist nahahoolduses, siis tavaliselt on juttu etanoolist, mis on kuivatava ja ärritava toimega, näiteks käte desinfitseerimiseks mõeldud vahendid, mis koosnevad 60 kuni 70 protsendi ulatuses alkoholist,» ütleb dr Skotnicki. Pisut sellist alkoholi teeb toote vees lihtsalt lahustuvaks, ent sellised tooted eemaldavad nahalt ka seal vajaminevat niiskust, seetõttu tasuks neist toodetest hoiduda.

Lõhnaained

Meelipaitav tsitruselõhn võib toote juures küll meeldiv olla, ent su nahk ei juubelda. Lõhnaained on üks kõige tavalisemaid nahaärrituse ning allergia tekitajaid naha- ja juuksehooldustoodetes, ütleb dr Skotnicki. «Kui sa näed toote koostises lõhnaaineid (ingl. fragrance), siis tavaliselt on see segu 10–30 erinevast ainest, mis pole sildil isegi eraldi välja toodud,» selgitab naine.

Kui kasutad järjest lõhnaainetega tooteid, siis tekitab see väga kergesti nahalöövet ja sügelust. Õnneks on ekseemiga, rosaatseaga, tundliku naha ning aknele kalduva nahaga inimestele loodud lõhnavabu tootesarju, ent ka selles vallas on pikk tee minna.

Eeterlikud õlid

Eeterlikke õlisid ülistatakse küll nende põletikuvastaste ning antioksüdeerivate toimete poolest, ent tegelikkuses on nende koostis nahale vastuvõtmiseks enamasti liiga keeruline. Tegemist on ühe taime essentsiga, mis ei koosne vaid ühest kemikaalist, pigem on selliste õlide koostises tosinaid ja tosinaid erinevaid aineid, mis tundlikule nahale vägagi kergelt allergiat tekitavad.

«Eeterlikel õlidel on küll positiivne maine, ent ometi ei mõju need tundliku naha puhul üldsegi mitte hästi,» ütleb dr Mark ning lisab, et selliseid õlisid sisaldavad kõige tõenäolisemalt vananemisvastased tooted ning tooted, mis on mõeldud kuivale nahale.

Loe ka: Keemilise ja mineraalse toimega päikesekreemide erinevusest

Keemilise toimega päikesekreemid

Väga paljud eksperdid on jõudnud ühesele järeldusele, et tundliku naha puhul tuleks kasutada just mineraalset päikesekreemi. «Mineraalsed päikesetooted on ohutumad, stabiilsemad, tekitavad nahale tõenäoliselt vähem allergilist reaktsiooni ning blokeerivad ära UV-kiirguse terve spektrumi ulatuses,» toob dr Mark välja. Tundliku naha puhul võivad keemilised päikesekreemid tekitada torkivat tunnet ning isegi kontaktset nahapõletikku. Tsinkoksiid, mis sisaldub mineraalsetes päikesekreemides, on ühtlasi aine, mida kasutatakse imikutel mähkmetest tingitud lööbe ravis, seega on sel võime leevendada ka kõige põletikulisemat nahka ning ühtlasi blokeerida kahjulikku päikesekiirgust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles