PIIRID AVANEVAD ⟩ Arst annab nõu: kuidas enda tervist lähikuudel lennukis lennates hoida

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Paljude riikide piirid avanevad juunis. Paraku ei saa öelda, et pandeemia on maailmas lõplikult kadunud. Dr Henry Wu jagab soovitusi, kuidas enda tervist reisi ajal kaitsta, vahendab The Doctors.

Kui ohutu on praegu reisima minna?

Kui rääkida Ameerika Ühendriikide siselendudest, siis haiguste kontrolli ja tõrje keskuse (CDC) protokollis on kirjas: «Reisimine suurendab teie võimalusi nakatuda Covid-19 viirusse. Enne reisimist tasuks hoolikalt uurida, kas koroonaviirus levib teie sihtpunkti piirkonnas või teistes reisi ajal külastatavates kohtades. Eriti ohtlik on külastada oma kaugel elavaid perekonnaliikmeid. Peame silmas neid, kes elavad riskipiirkondades.»

Rahvusvaheliste lennuliinidega sõitmise suhtes hoiatab CDC: «Vältige praegu kõiki ebavajalikke rahvusvahelisi lende. Paljud terviseasutused on riskipiirkondades ülekoormatud ning juurdepääs arstiabile võib olla piiratud. Paljud riigid rakendavad turistidele reisipiiranguid ja kohustuslikke karantiine, sulgevad piire ja keelavad väikese etteteatamisega mittekodanikel riiki sisenemise.»

Kui riskantne on koroonaviiruse leviku ajal lennukis reisida?

Paljud inimesed arvavad, et mitu tundi inimestega ühes väikeses lennukis või selle ruumides viibimine võib osutuda väga riskantseks. Tegelikult väidab CDC, et haigestumisrisk on lennukis siiski võrdlemisi madal tänu õhuringlusele ning lennukites olevatele filtritele, mis ei lase viirustel ja bakteritel nii kergelt levida. Samas tunnistab CDC, et lennukis nakatumist täielikult välistada ei saa.

Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Mida saab inimene ära teha selleks, et lennukis reisides oleks tema nakatumisoht võimalikult väike?

The New York Timesi ja National Public Radio andmetel on lennuliinid drastiliselt muutnud oma lennukites kehtivaid hügieeninõudeid, aga on asju, mida peaks ka inimene ise endale enne reisimist meelde jätma:

  • Väldi kontakti haigete reisijatega.
  • Väldi pesemata kätega silmade, nina ja suu katsumist.
  • Pese käsi sooja vee ja seebiga vähemalt 20 sekundi jooksul või kasuta käte desinfitseerimisvahendit, mis sisaldab vähemalt 60% alkoholi.
  • Kui tunned end haigena, oled olnud lähiajal haige või oled puutunud kokku haigete inimestega, soovitame sul reisi edasi lükata.
  • Kanna näomaski lennujaamades ja lennukis ning muudes rahvarohketes kohtades.
  • Puhasta desinfitseerijaga ja lapiga enne istumist oma lennuki istekoht.
  • Püüa vältida lähikontakti teiste reisijatega. Kuigi lennukorraldajad on püüdnud reisijate arvu nende tervise huvides vähendada, leidub endiselt ka lennukeid, mis on inimesi pilgeni täis.
  • Paljude lennujaamade turvakontrollid on Covid-19 leviku tõttu inimeste sõelkontrollimisi muutnud. Seega ole valmis selleks, et ka sind võidakse kontrollida.

Oled otsustanud praegu võimalikest ohtudes hoolimata reisima minna. Millega peaksid kõige enam arvestama?

Emory ülikooli meditsiiniprofessor dr Henry Wu soovitab inimestel jälgida kõige enam lennuki istumiskoha ümber istuvaid inimesi. «Isegi kui lennukis olev õhuringlus on hästi toimiv ning õhufiltrid toimivad, ei ole neist mingit abi nendes olukordades, mil inimene teile otse näkku aevastab,» rääkis ta National Public Radiole.

Paljud tervishoiutöötajad ja arstid panevad inimestele südamele, et praegu pole puhkusereisidele sõitmine veel mõistlik ning soovitavad lennata vaid äärmisel vajadusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles