PUUST JA PUNASEKS Täpne nimekiri, kui tihti erinevaid kohti majapidamises tegelikult puhastada tuleks

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kui tihti erinevaid pindu ja ruume oma kodus ikkagi puhastada tuleks?
Kui tihti erinevaid pindu ja ruume oma kodus ikkagi puhastada tuleks? Foto: CDC on Unsplash

Kõige puhtamate kodudega inimesed korrutavad kui ühest suust: et mustusetaset kontrolli all hoida, tuleb kodu puhastada teatava regulaarsusega, kirjutab Well+Good.

Kui lased mustusel ja tahmal koguneda, siis võib paariminutisest igapäevasest koristusest väga kergesti seitsmetunnine sündmus saada. Ometi ei tähenda see, et peaksid oma tualetipotti iga päev küürima ja riiulitelt kaks korda päevas tolmu võtma. Koristuseksperdid Angela Bell ning Gloria Dixon ütlevad, et mõned piirkonnad sinu kodus vajavad pidevat, mõned aga suhteliselt harva tähelepanu. Seetõttu on nad koostanud põhjapaneva nimekirja puhastatavatest kohtadest koos ajaühikutega, mille tagant neid kasima peaks.

1. Iga päev

KÖÖK

«Kui sa küpsetad või valmistad köögis regulaarselt toitu, siis pead kööki ka iga päev puhastama. Hoia end nõudepesuga järje peal, pese köögiletid, pühi põrand ning tõmba mopiga üle kõik kohad, kuhu päeva jooksul midagi maha oled ajanud,» selgitab Bell.

ERINEVAD PINNAD

«Söögitoa laud, kohvilauakesed ja kõik muud pinnad, millel toitu tarbitakse, peaks samuti iga päev lapiga üle tõmbama, et vältida kahjuritele ning bakteritele sobiva kasvukeskkonna teket. Pühi kokku ka kõik puru, mis laua alla põrandale võisid langeda,» räägib Bell. «Väikeste segaduste kraamimisel on väga suur roll selles, et su kodu tuntavamalt korras oleks. Näiteks korrasta iga päev lauad, letid ja riiulid – kõik kohad, kuhu kirjad, raamatud ja muud isiklikud asjad kipuvad kogunema. Kui sul on lapsed, siis palu neil korjata kokku kõik maja peale ripakile jäänud mänguasjad. Voldi kokku pleedid ning tee ära voodid, et igal päeval oleks värske algus.»

2. Paari päeva tagant

VANNITOA KRAANIKAUSS

«Seda kohta kasutatakse päeva jooksul palju, käte pesemisest ja hammaste harjamisest kuni meigi ja juuksetoodete kasutamiseni, seetõttu vajab vannitoa kraanikauss paar korda nädalas korralikku koristust,» ütleb Dixon. «Hoia vannitoas niiskeid desinfitseerivaid salvrätikuid, et kiirelt puhastada. Tõmba üle kraanikauss, kraan ning kõik käepidemed, et eemaldada pisikud ning bakterid ja lüüa see ala läikima.»

ÜLDINE SEGADUS

«Pane oma telefonis tööle 10-minutine taimer ning kasuta seda aega, et koristada ära kodus lohakile jäänud riided ning kingad. Meil kõigil on magamistoas see üks tool, kuhu me päeva lõpus riided viskame,» nendib Dixon. «Sa imestad, kui kiiresti neid kohti on võimalik koristada, ning kui sa iga päev neile mõne minuti tähelepanu pöörad, siis on segadust võimalik vägagi miinimumilähedasena hoida.»

3. Iga nädal

TIHTI KATSUTAVAD PIIRKONNAD

Siia alla kuuluvad näiteks lambilülitid, ukselingid, telekapuldid ning mängukonsoolid. «Kiire tõmme lapiga kord nädalas hoiab pisikud eemal,» ütleb Dixon.

VANNITOAD

«Vannituba on koht, mida peaks puhastama igal nädalal,» toob Bell välja. «Paljud bakterid ning pisikud satuvad vannituppa iga päev ja kuna tegemist on niiske ruumiga, siis on see väga hea keskkond hallituse ning kopituse tekkeks. Puhasta peeglid, tualetipott, kraanikausid, tõmba üle vann ja dušš ning viska pesumasinasse kõik käterätikud ning vannimatid. Tühjenda prügikastid ning pühi põrandad.»

4. Iga paari nädala tagant

KÜLMKAPP

«Iga paari nädala tagant peaks oma külmkapi sisu üle vaatama ning viskama minema aegunud või riknenud toidud. Pühi üle kogu külmkapi sisemus ning mõtle välja toit, milles saaksid ära kasutada kõik toiduained, mis peatselt aeguma hakkavad,» räägib Dixon. «Regulaarne puhastamine väldib külmkapis halva lõhna teket ning eemaldab ka hallituse, mis võib vanadel toiduainetel tekkinud olla.»

PÕRANDAD

Lisaks mustaks saanud kohtade igapäevasele puhastamisele soovitab Dixon põrandatele iga paari nädala tagant ka põhjalik täispuhastus teha. «Pühi ning pese põrandad, pöörates erilist tähelepanu enamkäidavatele kohtadele,» selgitab naine. «Põrandapesu paar korda kuus on hea viis tõmmata ära õietolm, lemmikloomakarvad ja -kõõm ning kõikjale kogunenud tolm. Need väikesed osakesed leiavad tee kergesti ka teistele pindadele, kui sa põrandaid regulaarselt ei pese. Seega aitab see puhtana hoida ka teised majapidamise osad.»

DUŠŠ/VANN

Kuigi vannituba peaks koristama igal nädalal, siis Dixon soovitab iga paari nädala tagant oma dušile ja/või vannile erilist tähelepanu osutada. «Sügavpuhasta oma dušš või vann, pese vannikardinad ning keskendu vuukidesse kogunenud mustusele,» selgitab naine. «Kuna vannituba on niiske koht, siis on regulaarne duši ja vanni puhastamine oluline, et hoida hallituse ning bakterite tekke võimalus madalal.»

TOATAIMED

«Laiade ning lamedate lehtedega toataimedele koguneb tolm samamoodi nagu teistelegi pindadele,» meenutab Dixon koristajatele. «Tolmu pühkimine aitab ka taime lehthingamisele kaasa, hoides sellega taime tervist. Kord kuus tõmba niiske lapiga üle taime lehed, pott ja selle ümbrus.»

5. Paar korda aastas

PÕRANDALIISTUD, LAEVENTILAATOR JA AKNAD

«Kõik need kohad sinu kodus võiksid puhastamiseni jõuda kaks kuni kolm korda aastas,» ütleb Bell. «Olgu seal siis tolm, loomakarvad, õietolm või lihtsalt mustus, nende pindade puhastamine paar korda aastas säästab sind suurema mustusekogu tekkest ning sellele järgnevast veelgi aeganõudvamast koristusest.»

SAHVRID JA RIIDEKAPID

«Viska sahvrist välja aegunud toit. Anneta oma riidekapist riided, mida sa enam ei kanna,» toob Bell välja. «See on hea viis enne iga järgmise hooaja algust oma kapile pilk peale heita, et näha, mis sul sinna tegelikult kogunenud on.»

AHI/PLIIT

«Ahju puhastamine on hea tegevus, mida kord kvartalis teha,» selgitab Bell. «Puhasta ventilaatorisüsteemid, kui need on, ning pühi ka pliiti ümbritsevad seinad, kuhu rasv või mustus võivad kogunenud olla.»

6. Kord aastas

KARDINAD

«Kardinaid tuleks puhastada kord aastas, näiteks igal kevadel,» ütleb Dixon. «Tolm võib aja jooksul kangasse koguneda, seega aitab kardinate igakevadine pesu ka nende värvi kirkana hoida. Ajasta kardinapesuga samale ajale ka kord poolaastas toimuv aknapesu, et näha maksimaalset tulemust. Kardinatele, mis puutuvad kokku rohkema mustuse kui lihtsalt tolmuga, näiteks neile, mis on vannitoas või köögi läheduses, tuleb pesupaketti pakkuda tihedamalt, et eemaldada hallitust või toidupritsmeid.»

LAMBID JA KINNITUSED

«Lambikinnitused unustatakse tihti puhastamata ning aja jooksul võivad sinna koguneda nii tolm kui ämblikuvõrgud,» ütleb Dixon. «Iga-aastane koristuskuur teeb su lampidega lausa imet ning ka nendest tulev valgus muutub peale tolmu eemaldamist eredamaks. Kasuta pika varrega tolmuharja ning vaheta ära läbipõlenud lambipirnid. Kui juba lae alla roninud oled, siis kontrolli üle ka oma suitsuandurid, puhasta need ning vaheta vajadusel patareid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles