KUNINGLIKUD SAAVUTUSED ⟩ 8 maailmarekordit, mida Elizabeth II hoiab

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kuninganna oma 91. sünnipäeval, 21. aprillil 2017. aastal.
Kuninganna oma 91. sünnipäeval, 21. aprillil 2017. aastal. Foto: Andrew Matthews/PA/Scanpix

Veidi rohkem kui kuu aega tagasi tähistas oma 94. sünnipäeva armastatud monarh Elizabeth II. Tema elu ja saavutused on lausa nii vaimustavad, et kuninganna on purustanud ka mitmeid Guinnessi rekordeid.

Siin on nimekiri tervelt kaheksast erinevast maailmarekordist, mida briti monarh kindlalt oma kuninglikes kätes hoiab.

Kuninganna Elizabeth II on Guinnessi rekordite raamatu järgi kõige vanem briti kuninganna.

Elizabeth tähistas 21. aprillil oma sünnipäeva ning sai 94-aastaseks. Varem hoidis sama rekordit tema vana-vana-vanaema kuninganna Victoria, kes oli oma valitsemisaja lõpus 81-aastane.

Suurbritannia kuninganna on hetkel ka maailma kõige vanem troonil olev monarh

Varem hoidis sama rekordit Saudi Araabia kuningas Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud, kes suri 2015. aasta 23. jaanuaril 90-aastasena. Elizabeth ise oli rekordi saamise hetkel 88.

Kuninganna lugemas sünnipäevakaarte oma 80. sünnipäevaks saadud kaarte 20. aprillil 2006. aastal.
Kuninganna lugemas sünnipäevakaarte oma 80. sünnipäevaks saadud kaarte 20. aprillil 2006. aastal. Foto: Fiona Hanson/PA/Scanpix

Kuninganna Elizabeth II on maailma kõige kauem valitsenud kuninganna

Elizabeth päris Suurbritannia trooni 6. veebruaril 1952. aastal peale oma isa, kuningas George VI surma. Oma 94. sünnipäeva seisuga, mis leidis aset 21. aprillil 2020. aastal, oli armastatud monarh troonil olnud 68 aastat ning 75 päeva.

Sellegi rekordi võttis Elizabeth 9. septembril 2015 üle oma vana-vana-vanaemalt kuninganna Victorialt, kes oli troonil 63 aastat ning 216 päeva (20. juuni 1837 kuni 22. jaanuar 1901).

Lisaks on Elizabeth II ka kõige kauem valitsenud kuninganna, kes hetkel elus on

Hetkel elus olevate monarhide tabelis on tema järel järgmine naine Taani kuninganna Margarethe II, kes on tänase (25. mai 2020) seisuga troonil olnud 48 aastat ja 130 päeva.

Tema Majesteet on kõige kauem valitsenud hetkel elus olev monarh

Sama rekordit hoidis enne teda Tai kuningas Bhumibol Adulyadej, kes suri peale 70-aastast võimulolekut 13. oktoobril 2016. aastal.

Kuninganna Elizabeth lahkumas oma kroonimiselt 2. juunil aastal 1953.
Kuninganna Elizabeth lahkumas oma kroonimiselt 2. juunil aastal 1953. Foto: AP/Scanpix

Elizabeth II hoiab ka rekordit, mille kohaselt on ta riigipea, kes on korraga kõige rohkemate riikide eesotsas (kokku 16)

Kuninganna Elizabeth II on tõenäoliselt kõige mõjuvõimsam naine maailmas, sest ta on tervelt 16 iseseisva riigi pea samaaegselt. Jah, tema roll on küll tseremoniaalne, ent enam kui 139 miljonit inimest nimetavad teda oma monarhiks.

Need 16 riiki on: Antigua ja Barbuda, Austraalia, Bahama, Barbados, Belize, Grenada, Jamaica, Kanada, Paapua Uus-Guinea, Saalomoni Saared, Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ja Grenadiinid, Tuvalu, Uus-Meremaa ja muidugi Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriik.

Ringlusse minekut ootavad rahapatakad briti naelsterlingeid Elizabeth II pildiga.
Ringlusse minekut ootavad rahapatakad briti naelsterlingeid Elizabeth II pildiga. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix

Lisaks on Elizabethi käes rekord kõige enamate riikide rahatähtedel olemises

Kuingannana on Elizabethi kaunis nägu rohkem kui 35 riigi rahatähtedel, võites sellega kuninganna Victoriat (21 riiki) ning kuningas George Viiendat (19 riiki). Ent lisaks teiste inimeste rahadel olemisele on ka Elizabethil endal krõbisevat piisavalt, sest...

Tema Majesteedi käes on ka kõige rikkama kuninganna maailmarekord

Sunday Timesi andmetel oli kuninganna Elizabeth II varandus, mis sisaldab kunsti, juveele ning maavaldusi Inglismaal, 2012. aastal väärt umbes 462 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles