20 märki, et oled võrdses ja austavas suhtes

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Võrdses suhtes olemine tähendab rohkemat kui vaid koduste tööde omavahel ära jagamist. See nõuab koostööd, üksteise piiride austamist.

Kui mõtiskled, kas sinu suhe neile tingimustele vastab, siis siin on nimekiri, millest üle käia – kui palju kehtib sinu ja su kallima kohta? Nimekirja pani kokku Espresso.

  1. Te austate teineteise seksuaalseid vajadusi. Positiivses ja tasakaalus suhtes ei tunne kumbki osapool ebamugavalt seksist ära öeldes ning kõrgelt väärtustatakse oma kirgedest ja ihadest rääkimist.
  2. Te nõustute tähtsates asjades. Kõiges ei ole võimalik nõustuda, kuid olulises küll: näiteks, kus elada või millist elustiili järgida.
  3. Te küsite nõu. Sa saad alati oma partnerile loota, kui nõu vajad, olgu küsimus tööalane või eraeluline. Te suudate ka kriitikat vastu võtta rahulikult ja efektiivselt.
  4. Te oskate andestada. Paarid tülitsevad, see on normaalne. Terves suhtes aga lahendatakse asi üheskoos ning kuulatakse ära üksteise mõtted.
  5. Te tülitsete sõbralikult. Loeb ka, kuidas tülitseda. Kui te austate teineteist, ei kutsu te üksteist alandavate hüüdnimedega, ei häbista ega pisenda üksteist.
  6. Te näitate, et hoolite. Pole vahet, kuidas seda näidata, on oluline, et seda näidata.
  7. Te püüate hoida igapäevased kohustused tasakaalus. Elus on palju, mida vaja teha, kuid partnerid, kes usuvad võrdsusesse, jagavad ülesanded omavahel ära.
  8. Te aktsepteerite teineteist sellena, kes te olete. Keegi pole veatu, kuid tõeline respekt tähendab, et õpite üksteist armastama inimestena, kes te olete.
  9. Te ei lase armukadedusel võitu saada. Armukadedus võib suhte hävitada. Turvalises duos on sellised tunded kaduvad. Võtmeks on usaldus ja respekt.
  10. Te otsustate kordamööda. Olgu küsimuseks, mida süüa õhtusöögiks või mis filmi vaadata, on tähtis, et kumbki partner saaks võrdväärselt sõna.
  11. Te ei püüa üksteist muuta. On asju, mis teid üksteise juures häirivad, kuid kõige tervislikum on, kui lasete üksteisel olla sellised, nagu te olete.
  12. Te mõlemad usute «iseenda aega». Pole tervislik iga eluhetke ninapidi koos veeta. Eraldi veedetud aeg aitab akusid täita ning olla paremini valmis kallima vajadustele reageerima.
  13. Te ei sunni üksteist mitte millekski. Kui sa austad tema kõrgusekartust, ei sunni sa teda lennukist alla hüppama. Ainult kontrollivad partnerid näitavad välja säärast halba, ebaviisakat ja survestavat käitumist.
  14. Te valmistute üheskoos tulevikuks. Enamik suhteid vajavad mingisugust plaani, olgu tegemist reisiga või kolimisega. Tervislikes suhetes arutatakse tulevikuplaane avatult ja regulaarselt.
  15. Te innustate üksteise hobidele takka. Kui te jagate hobisid, siis näitab see, et liigute positiivsel rajal – see tähendab, et võtate aega, et õppida selgeks midagi, mis on partnerile oluline.
  16. Te arutate kallid ostud enne üheskoos läbi. Finantsiline truudusetus näitab, et suhtes on võimutasakaal paigast ära. Rahakotiraudu ei tohiks vaid üks partner kontrollida.
  17. Te kumbki vastutate oma perekonna ootuste eest. Perekondadega võib olla keeruline hakkama saada, eriti kui ämm-äi kipuvad ellu sekkuma. Egalitaarsetes suhtes vastutab kumbki partner ise oma vanematega tegelemise eest ning samas mõistavad, et partneri vajadused on perekonna eeldustest-ootustest eespool.
  18. Te olete raskel ajal olemas. Partnerid peaksid teineteist toetama nii heal kui halval ajal. Punkt, küsimusteta.
  19. Te töötate üheskoos unistuste saavutamise nimel. Parim osa võrdväärses suhtes olemise juures on see, et te toetate üksteist, et saavutada nii isiklikke kui eluunistusi, olgu selleks ametikõrgendus või maratoni jooksmine.
  20. Te teete teineteist õnnelikuks. Tõeline õnn eksisteerib suhetes, kus mõlemad partnerid tunnevad end väärtuslikuna ja julgevad olla nemad ise. Kui sa oled selle leidnud, siis hoia oma partnerist kinni.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles