Kõige parem kohvi valmistamise viis, kui hoolid oma südame tervisest

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kohvi valmistamise viisist oleneb selle tervislikkus.
Kohvi valmistamise viisist oleneb selle tervislikkus. Foto: Pexels

Kohvi nautimiseks on palju valmistusviise, alates klassikalisest presskannust ning lõpetades moodsa vahustatud versiooniga, kirjutab Well+Good. Ent kardioloogid tõid välja, milline neist südametervise jaoks parim on.

Uues uuringus, mille avaldas Euroopa ennetava kardioloogia teadusajakiri (ingl. European Journal of Preventive Cardiology), vaatlesid teadlased rohkem kui 500 000 norralase kohvi joomise harjumusi. Üllataval kombel leidsid nad huvitava fakti selle kohta, kuidas kohvi valmistamise meetod jooki tarbiva inimese tervist mõjutada võib.

Uuringus osalenud inimestest jõi 59% filtreeritud kohvi, 20% mittefiltreeritud kohvi, 9% mõlemat ning 12% ei joonud kohvi üldse. Filtreeritud kohv võitis ülekaalukalt ning seda mitmes mõttes. "Filtreerimata kohv seostus kõrgema suremusega kui filtreeritud variant, lisaks seostus filtreeritud kohv madalama suremusega kui kohvi mitte joomine," kirjutasid uurimuse autorid. Oma rolli mängib ka kohvi kogus. "Kohvitarbijate hulgas oli kõige madalam suremus inimestel, kes jõid 1 kuni 4 tassi filtreeritud kohvi päevas, ning kõige kõrgem suremus neil, kes jõid rohkem kui üheksa tassi filtreerimata kohvi. 

Aga miks filtreerimata kohv nii kahjulik on?

Teadlased kirjutasid, et filtreerimata kohvist on leitud suurtes kogustes aineid, mida kutsutakse diperteenideks (näiteks kafestool ja kafeool), mis tõstavad su kehas halva ehk LDL kolesterooli taset. Kõige tavalisem filtreerimata kohv, millega inimesed kokku puutuvad, valmib presskannus, kus kohvipuru kuumas vees liguneb. Hea uudis on see, et enamik kohvist, mida inimesed joovad, on tõenäoliselt juba filtreeritud.

Dr. Andrew Weili sõnul on filtreeritud kohvis kõige vähem kolesterooli tõstvaid aineid, sest enamik pahategijatest jääb filtrisse kinni. Tema sõnul võib kohvi juua ka siis, kui kolesterooli tase kehas on probleemne, ent soovitab koguseid veidi vähendada ning juua filtreerimata kohvi soovi korral harva, näiteks ainult erilistel puhkudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles