Nahaarst teeb selgeks, kas stressi ja kõõma tekke vahel on seos

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kas ka sina oled tundnud, et stressiga läheb kõõm hullemaks?
Kas ka sina oled tundnud, et stressiga läheb kõõm hullemaks? Foto: Tim Mossholder on Unsplash

Paljud inimesed mõtlevad juuste hooldusel vaid oma kaunitest kiharatest, ent tegelikult saavad puhtad ja säravad juuksed alguse mitte kallihinnalistest toodetest, vaid hästi hooldatud peanahast, kirjutab Well+Good.

Kuigi alati on hea aeg oma juuste ja peanaha tervisele tähelepanu pöörata, siis ilmselt pöörduvad suve hakul paljude inimeste pilgud oma talvemütside alt päikese kätte tulnud kiharatele ning sellele, kuidas neid kaunimaks muuta. Ent olgu su juuksed pikad või lühikesed, lokkis või sirged – üks, mis nende välimuse tingimata ära rikub, on kõõm.

Kõõma tekkepõhjus on tänaseni täpselt teadmata, kuigi teadlased usuvad, et see tekib erinevate geneetiliste ning keskkonnast tulenevate mõjutuste koosmõjul. Juuksehooldusbrändi Head and Shoulders koduleht selgitab, et üks kõõma tekitav pahalane on seenmikroob nimega Malassezia globosa, mis elab su peas tegelikult kogu aeg, ent paljuneb stressisümptomite ilmnemise korral.

«Stressil on kehale ulatuslik mõju ning ka nahaprobleemid, sealhulgas kõõm, löövad tavaliselt stressirohketel aegadel välja või muutuvad hullemaks,» selgitab dermatoloog Maggie Kober. «Stress võib mõjutada hormonaalset tasakaalu, mõnel inimesel ka rasu tootmist peanahal. Suur kogus rasu peanahal tekitab aga nimetatud seenmikroobile  soodsa keskkonna kasvamiseks ja elamiseks.»

Et kõõmast lahti saada, selgitab dr Kober, tuleb kindlasti vältida peanaha kratsimist. «Seda on tihti lihtsam öelda, kui teha, ent proovi vältida pea kratsimist, kui see sügelema hakkab. Kratsimine võib alustada karmi sügelemise-sügamise nõiaringi, mille tagajärjel sügelus ning nahaärritus veelgi hullemaks muutuvad,» selgitab naine. Lisaks soovitab ta vahetada oma tavaline šampoon kõõmavastast toimet omava toote vastu. Otsi koostisosade nimekirjast järgmisi toimeaineid: tsinkpüritioon, kivisöe tõrv, salitsüülhape, glükoolhape, seleeniumsulfiid, ketokonasool ning teepuuõli.

«Kui kasutad kõõmavastast šampooni, siis hoia seda kindlasti peas vähemalt viis minutit, enne kui juuksed korralikult loputad,» ütleb dr Kober. «See annab toimeainetele tulemuse saavutamiseks piisava mõjuaja. Kui sul on kõõmaga püsivamaid probleeme, siis oleks mõistlik kasutada vaheldumisi kaht või kolme erinevat šampooni. Su peanahk võib ühe tootega pikaajalise kasutamise järel liigselt harjuda ning siis kaotab see oma mõju. Rotatsioon erinevatest toodetest väldib sellise tolerantsi teket peanahal.» Lisaks ütleb Kober, et kui peale kolmenädalast aktiivset kõõmavastaste toodete kasutamist pole su peanaha seisukord ikka paremaks läinud, siis tasub sellest rääkida arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles