10 rumalat väljamõeldist viljakuse kohta

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Viljakus tekitab inimestes palju küsimusi, selle kohta liigub ka palju rumalaid väljamõeldisi.
Viljakus tekitab inimestes palju küsimusi, selle kohta liigub ka palju rumalaid väljamõeldisi. Foto: Shutterstock

Hiljutine Guttermacheri instituudi uuring näitas, et noored naised alahindavad oma võimalust rasestuda, samas kui naised 30ndates ja 40ndates eluaastates ülehindavad seda, jätkates ootamist, kirjutab The Frisky

Pole vahet, mis vanuses sa oled, viljakuse kohta liigub väga palju müüte ja valearvamusi, millel pole naise vanusega mitte midagi pistmist. Siin lükkame ümber neist kümme.

Müüt 1: Igapäevane seksimine suurendab su võimalusi

Seksimine iga päev või üle päeva ei suurenda rasestumise tõenäosust, ükskõik mida su mees sulle ka ei ütleks. Et raseduse võimalust suurendada, peaks tegelikult proovima seksida siis, kui naise kehas toimub ovulatsioon, ehk umbes 11. kuni 17. menstruaaltsükli päeval. Kuidas teada, millal sa ovuleerid? Kui su tsükkel on üsna regluaarne, siis võid tõmmata mõne menstruatsiooni jälgiva rakenduse, mis sinu eest päevi loeb või siis osta endale hinnalise ovulatsioonitesti. Valik on sinu.

Müüt 2: Pea peal seismine aitab spermal kohale jõuda

Seisa pea peal või heida lihtsalt jalad seinale – miskipärast usuvad paljud naised, et see aitab rasestumisvõimalusele kaasa. Tegelikult on selliselt toimimine muidugi naeruväärne, sest spermatosoidid on keemiliselt programmeeritud õigesse suunda ujuma, vahet pole, mis asendis naine parajasti on. Isegi kui sinust peale seksi veidi spermat välja valgub, ära muretse – võidujooksus on ikkagi osalejaid enam kui küllaga.

Müüt 3: Sa ei saa menstruatsiooni ajal rasedaks jääda

Kuigi ovulatsioon ei juhtu tüüpiliselt enne menstruatsiooni lõppu, on ikkagi võimalus päevade ajal rasedaks jääda. Kuidas? Kuna spermatosoidid võivad naise kehas elus püsida kuni 5 või 6 päeva, siis on ikkagi võimalus, et mõned neist märki tabavad, kui sa peale menstruatsiooni lõpuks ovuleerima hakkad. Seega kui sa pole veel laste saamiseks valmis, siis tea, et päevade ajal seksimine sind rasestumise võimalusest ei päästa.

Müüt 4: Orgasmi saamine tähendab rasestumist

Kui oled proovinud juba tükk aega last saada, siis on seks ilmselt kogu päevade lugemise ning graafikutega üsna ebasensuaalseks muutunud ja orgasmi saamine võib olla pigem haruldus. Jah, orgasmi ajal toimuvad emaka kokkutõmbed aitavad küll spermal kiiremini liikuda, ent lõpuni jõudmine ei tähenda, et oled nüüd kindlasti rase.

Müüt 5: Kofeiin pärsib rasestumise võimalust

Paljudele naistele tekitaks teadmine, et nad ei tohi viljastumispüüdlustega samal ajal kohvi juua, ilmselt paraja šoki. Õnneks on tegemist täieliku väljamõeldisega, sest kofeiini tarbimine mõjutab negatiivselt vaid neid naisi, kellel oli viljakusega probleeme varemgi. Seetõttu võid päevas juua kasvõi 20 tassi kohvi ja ikka rasedaks jääda, kuigi kõike on mõistlik tarbida mõõdukates kogustes.

Müüt 6: Alkohol aitab rasestumisele kaasa

Oota, misasja? Jah, ühest küljest on loogiline, et kerge sumin peas võib inimest lõõgastada ning tekitada tahtmise kaaslasega linade vahel möllata. See omakorda, eriti ovulatsiooniga samal ajal, võib tõesti viia rasestumise ning beebideni. Ent liigne alkoholi tarbimine põhjustab uuringute kohaselt naistel hoopis viljakuse vähenemist, sest see mõjutab keha suutlikkust tsinki omastada. See ei tähenda küll, et sa peaksid alkoholist täielikult loobuma, ent kindlasti tuleks vältida koguseid, mis sind baariletile tantsima ajaksid.

Müüt 7: Sperma alla neelamine teeb su viljakamaks

Spermale on teadusuuringute käigus omistatud igasuguseid tervisele kasulikke omadusi, kuid naise viljakuse tõstmine ei ole üks neist. Praeguseni ei ole teada ühtki uuringut, mille kohaselt sperma neelamine kuidagi rasestumise tõenäosust mõjutaks. Seega paku oma mehele oraalseksi seetõttu, et tahad talle mõnu pakkuda – sinul ja sinu viljakusel sellest kasu ei ole.

Müüt 8: Maguskartuli söömine toob sulle kaksikud

2001. aastal üritasid teadlased aru saada, miks Igbo-Ora-nimelises Aafrikas asuvas külas elavatel inimestel nii tihti kaksikud sünnivad. Ainus kultuuriline erinevus, mida uurijad täheldasid, seisnes selles, et külaelanikud armastasid maguskartuleid süüa. Siiski ei ole sellel faktil tänaseni tõepõhja all. Igal juhul on maguskartulite söömine sulle kasulik ning hea ja tervislik toit toob kindlasti kaasa parema viljakuse.

Müüt 9: Rasestumisvastaste pillide võtmisel on pikaajaliselt kestev mõju

See müüt kõlab küll kui miski, mille mõtlesid välja inimesed, kes üldiselt naiste vaba valiku ning rasestumisvastaste vahendite vastu on. Tegelikkuses on asjad nii, et kui naine lõpetab rasestumisvastase pilli võtmise, peab ta vaid paar nädalat ootama, et uuesti ovuleerima hakata ning sama kehtib ka teiste hormonaalsete vahendite korral. Lisaks näitavad uuringud, et 80 protsendil naistest, kes üritasid aasta jooksul pärast pillide võtmist rasedaks jääda, see ka õnnestus.

Müüt 10: Kõik on sinu peas kinni

Ilmselt on üsna solvav või vihastav, kui kuuldes, et proovid rasestuda, ütleb keegi sulle, et kõik on vaid sinu peas kinni: «Pole mingit proovimist. On vaid armatsemine.» Või et peaksid lihtsalt lõõgastuma. Viljatus on tõsine meditsiiniline probleem, mis inimestel esineb, ning stress võib tekkida viljatusega maadlemisest, ent kohe kindlasti ei põhjusta seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles