Viimane «lehvitus»: šokis leinajad usuvad, et nende lähedane maeti kirstuga elusalt

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Indoneesia matused ja kirst, millest veider liikumine avastati
Indoneesia matused ja kirst, millest veider liikumine avastati Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Indoneesia matustelt videolinti salvestunud kummituslik kaader tekitas lahkunu lähedastes mitmeid küsimusi. Videos on näha, kuidas läbipaistva kirstukaane aknakesest paistab lahkunu «lehvitus» ja tekitas arutelu, kas ta maeti kogemata elusalt, vahendab Daily Mail.

Häiriv kaader on üles filmitud 5. mail Indoneesias. Pere ja sõbrad olid matuseks kokku kogunenud ja preester luges lahkunu ärasaatmiseks palveid. Teenistuse ajal on videost kuulda, kuidas preester sõnab: «Jumal on öelnud Johannese raamatus: «Mina olen ülestõusmine ja elu. Kes minusse usub, see elab edasi ka siis, kui on surnud.»

Vaata videot siit:

Mõni sekund pärast preestri kõnet oli telefoniga filmitud videos näha, kuidas lahkunud kirstu seest lehvitab. Videos on väga selgelt näha käelaba ja sõrmed. Videoklipp käivitas arutelu selle üle, kas liikumist võis tõesti surnukeha ise põhjustada. Üks inimene kirjutas: «Jah, ta lehvitas, võib-olla oli ta veel elus ja proovis väljapääsu leida.» Teise teooria kohaselt võis see hiir olla.

Hoolimata erinevatest väidetest on tõenäoline, et laip liikus lagunemise tõttu, sest eelmisel aastal tehtud uuringust selgus, et surnukehad lagunevadki silmnähtavalt. Uuringu tarbeks püstitati üles kaamerad, millega filmiti surnukehi 30-minutiliste intervallidega ja selgus, et käed võivad tõepoolest lagunemisprotsessis liikuda.

Projektiga seotud teadlane Alyson Wilson ütles: «Avastasime, et rinna peale asetatud käed olid ise liikunud külgedele.» Ehkki inimesed arvavad, et surnukeha püsib naelutatult paigal, on mõningane liikumine teadlaste sõnul täiesti tavapärane. Uuringut juhendanud doktor Xanthe Mallet lisas: «Ma arvan, et inimesed oleksid jahmunud, kui palju liikumist esineb. Ma olin sellest vaatepildist väga üllatunud, kui palju just käed liikusid. See oli jahmatav.»

Teadlaste arvates põhjustab liikumise keha lagunemisega seotud gaaside kogunemine. Teadlaste sõnul saab selle protsessi käigus ka surmaaega kindlaks määrata. Surnukeha seisukord räägib lähedastele lahkunust nö viimase loo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles