Ujulad avavad taas uksi: kui ohutu on nende külastamine ning kuidas seda kõige mõistlikumalt teha

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Teatavasti on Eestis kehtestatud eriolukorra lõpuni jäänud vaid loetud päevad. Eile avalikustas peaminister Jüri Ratas oma Facebooki lehele lisatud postituses, et alates 18. maist on taas võimalik külastada avalikke ujulaid. Yahoo annab nõu, kui mõistlik on kohe ujulasse joosta ning kuidas seda kõige turvalisemalt teha.

«Paljud välisujulad ei ava enam pärast Covid-19 möödumist ealeski oma uksi,» tõdeb Californias Santa Monicas asuva Saint Johni tervisekeskuse psühholoog dr David Cutler. «Hetkel ei tea veel mitte keegi, millised on praeguse olukorra lõplikud tagajärjed.» Ohio ülikooli professor dr Richard Watkins rääkis veebilehele Yahoo Life, et tema arust on Covid-19 jätkuvalt sama nakkav kui oli märtsis.

Kui turvaline ikkagi on praegusel ajal ujulate külastamine?

Vanderbilti meditsiinikooli professor dr William Schaffner tõdeb, et praegu ei saa kindlasti väita, et avalike ujulate külastamine on täiesti ohutu. «Eelkõige peab inimene endalt küsima, kas see on talle ohutu ning millised on võimalikud ujula külastamisega kaasnevad riskid,» soovitab ta. Tema sõnul on kõige suuremaks probleemiks ujulaid külastavad suured rahvamassid, kelle puhul pole alati 100% tõenäoliselt võimalik reeglite järgimist jälgida.

Johns Hopkinsi meditsiiniülikooli vanemteadur dr Amesh A. Adalja nõustub Schaffneriga, et inimesed peaksid endiselt rohkem muretsema suuremate rahvahulkade ja üldkasutatavate pindade pärast. «Rahvahulkadel ja üldkasutatavatel pindadel on alati teatud risk. Vahet ei ole, kas need asuvad pargis, basseinis või kusagil mujal,» selgitab dr Adalja.

Suurim probleem ei peitu basseinivees

«Viirus ei saa elada kloori sisaldavas vees. Seega risk peitub ikkagi õhus,» räägib Rutgersi tervishoiu kooli direktor dr Henry F. Raymond Yahoole. Paljud eksperdid on rääkinud, et soojas kliimas on Covid-19 viirusse nakatumine põhimõtteliselt välistatud. Samas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) peab seda järjekordseks laialt levinud müüdiks, millel puudub mingisugunegi kinnitus. «Sa võid nakatuda koroonaviirusse olenemata sellest, kas paistab päike või viibid kohas, kus on väga soe kliima,» selgitas WHO. «Ka sooja kliimaga riigid on teatanud Covid-19 viirusse nakatunud inimestest.»

Samas inimeste seas esinev segadus on küllaltki õigustatud. Aprillis sai Yahoo WHO korraldatud laborikatsete esialgsed tulemused, mis näitavad, et koroonaviiruse bakter ei ela kaua sooja ja kõrge õhuniiskusega keskkonnas ning hävib kiiremini päikese käes. Kuigi paljud eksperdid kinnitavad seda väidet, pole välibasseine külastades nakatumisoht kuhugi kadunud. «Järgnevatel kuudel esinevad soojemad ilmad võivad viiruse levikut siiski vähendada,» sõnab Adalja. «Aga kindlasti ei kaota see täielikult ära nakkusohtu ega inimeselt inimesele ülekandumist.» Watkins tõdeb murelikult, et see kõik võib tuua kaasa uued viiruspuhangud.

Küsimusele, kas on ohutum külastada avalikke sise- ja välisujulaid või populaarseid ujumiskohti, vastab Cutler napisõnaliselt, et sellele ei oska praegu ilmselt keegi adekvaatseid hinnanguid anda. Ta lisas: «See sõltub rahvamassidest. Välibasseinide puhul on 2+2 reeglit kindlasti lihtsam järgida kui sisebasseinide puhul.» Üks aspekt, mida kindlasti jälgima peaks, on õhu liikumine. «Avatud õhus laseb õhuringlus viirusel lennelda ning maapinnale langeda.»

Eksperdid soovitavad inimestel siiski mitu korda enne mõelda, kui ujulasse suunduvad. «Võib-olla on parem sel suvel siiski basseinis ujumine vahele jätta,» soovitab Schaffner. «Praegu on väga vähe asju, mis on täiesti riskivabad. Nakkusoht ümbritseb sind igal korral, kui otsustad välja minna. Küsimus on selles, kui tõsiselt sa riskidesse suhtud,» lisab ta lõpetuseks.

Soovituslikud ohutusnõuded avalikus ujulas viibimiseks

  • Järgi kõiki kriisikomisjoni kehtestatud reegleid
    Teatavasti jäävad paljud eriolukorra ajal kehtestatud piirangud mõneks ajaks kehtima ka pärast selle lõppu. Jälgi valitsuse  juhiseid ning käitu vastavalt nendele.
  • Hoia distantsi
    2+2 reegel jääb kehtima ka pärast eriolukorra lõppu, kuniks kriisikomisjon ei ole võtnud vastu reeglit muutvaid otsuseid.
  • Julgusta lapsi omavahel distantsi hoidma
    Lapsed ei pruugi piisavalt mõista distantsi vajalikkust, seega on ülimalt oluline neile seda jätkuvalt selgitada ning järgida, et nad sinu soovitusi mõistaksid ja täidaksid.
  • Püüa vältida üldkasutatavate pindade puudutamist
    Basseini ääres asuvate toolide, käepidemete, laudade ning kõikide muude üldkasutatavate pindade puutumine võib suurendada viiruse levikut.
  • Püüa vältida enim kasutatavaid sissepääse
    Nagu eelmises punktis sai mainitud, on need kõige rohkem käidavamad kohad, kus asuvad pinnad, mida tõenäoliselt katsub rohkem inimesi kui vaid sina.
  • Vali võimalusel hoolikalt ujula külastamise kellaaega
    Ainult ideaalses maailmas on basseinides täpselt nii palju inimesi, et seal on alati võimalik ohutult üksteisest eemale hoida. Püüa vältida kõige suurema külastatavuse ajal ujulate külastamist, et nii sina kui ka kaaskülastajad saaksite end võimalikult ohutult tunda.
  • Kanna maski
    Eriolukorra lõppemine ei tähenda seda, et peaksid maski kandmisest loobuma. Kuigi ujumise ajal on maski kandmine raskendatud, siis päevitades või basseini kõrval aega veetes on see siiski rangelt soovituslik.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles