5 lihtsat, kuid olulist sammu, kuidas saada üle armukadedusest

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Kui sa kardad ilma jääda kellestki, keda väga armastad, on armukadedus lõks, millesse on kerge kukkuda.

Nõudes partnerilt pühendumist ja usaldust, ei ole sa ebamõistlik ja armukadedus on loomulik reaktsioon, kuigi võib kergelt käest minna. On oluline, et sa õpiksid armukadedusega hakkama saada, enne kui see su suhet negatiivselt mõjutab.

Suurest hirmust partnerit kaotada võid sa teda hoopis oma kahtluste ja negatiivsusega lämmatada ning olukorrast saab isetäituv ennustus. Eluterved suhted põhinevad usaldusel, mis on intiimsuse ja pühendumise aluseks. On eluliselt oluline luua emotsionaalset turvalisust. Armukadedus aga hävitab seda usaldust ning pärineb su enda ebakindlusest.

Loe ka: Tühistamine, süüdistamine, isoleeritus, ähvardamine... Kuidas ära tunda halba suhet?

Muidugi võib ette tulla ka olukordi, kus ongi muretsemiseks põhjust, kuid ka siis on targem asjaga otse tegeleda, mitte lasta armukadedusel sisse hiilida. YourTango annab nõu, kuidas armukadedusega toime tulla.

  1. Ära lase oma fantaasial lennata. Elav fantaasia on võimas tööriist. Kui lubad endal kõiksuguseid stsenaariume ette kujutada ja sul pole tõendeid, on targem kohe pidureid tõmmata.
  2. Vaata enda ebakindlusele otsa. Küsi endalt: «Mida ma tegelikult kardan? Et ta jätab mu maha? Et ma pole piisavalt hea? Piisavalt ilus või edukas?» Kui oled vastuseni jõudnud, küsi endalt järgmiseks, kas su armukadedus põhineb faktil.
  3. Otsi ebakindluste algpõhjust. Kust sai alguse su hirm, et sind hüljatakse? Või et sa pole piisavalt hea? Tõenäoliselt on põhjus lapsepõlves. See on hea hetk asjast terapeudiga rääkida, et algpõhjusteni jõuda ja need lahendada.
  4. Räägi partneriga asjast ausalt. Põhjus, miks su fantaasia saab lennata, on faktide puudus. Räägi oma partneriga, las ta lükkab su kahtlused ümber – kuid oluline, et sa räägiksid asjast ausalt, mitte süüdistades ja rahulikult. Ole aus, haavatav ja võta vastutus. Võid üllatuda, kui mõistva reaktsiooni osaliseks saad.
  5. Rõhuta positiivset. Kui sa keskendud ainult negatiivsele, on praktiliselt võimatu armukadedusest üle saada. Muuda fookust – mis on su suhtes hea ja positiivne?

Armukadedus võib pesitseda vaid ühes partneris, kuid mõjutab terve suhte tervist. See seab armastusele tingimused ja teie teele takistused. See sunnib teid mõlemaid samuti reageerima väljamõeldistele, mitte tõele. Armukadedusest ülesaamiseks on oluline teada iseenda lugu, kuid üle saate asjast üheskoos: sellest rääkides. Ja rääkimine on alati kahesuunaline tänav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles