Kõik, mis su nahaga juhtub, kui selle niisutamata jätad

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Mis juhtub, kui nahka ei niisuta?
Mis juhtub, kui nahka ei niisuta? Foto: Andrea Piacquadio from Pexels

Kui kodust eriti väljas ei käi, siis võib ka hommikune rutiin unarusse vajuda, kirjutab Well+Good. Pole hullu, kui jätad vahele hambaniidi või igahommikuse duši, ent mis juhtub, kui sa oma nägu ei niisuta? Dermatoloog vastab.

Esmalt on oluline, et sa tunneksid naha põhilist struktuuri, et saada hea arusaam sellest, mida su niisutaja tegelikult teeb. «Sinu naha kõige pealmist kihti nimetatakse sarvkihiks, see koosneb surnud naharakkudest ning just see on koht, kus kuivus ja ketendus aset leiavad,» selgitab San Diegos töötav dermatoloog dr. Paul Dean. «Su nahk võib muutuda kuivaks ja ketendavaks, kui surnud naharakud eemalduvad normaalse tempoga, ent nende all olevates naharakkudes pole niiskust.» Naha niisutamine, seega, loob naha pealmisele kihile barjääri, mis hoiab alumistes naharakkudes niiskust.

Kui jätad niisutava kreemi vahele ühel päeval, siis see su nahale kahju ei tee, kuid see võib tekitada doominoefekti, mis viib mitmete tüütute nahaprobleemideni. «Sa ei tee oma nahale midagi halba, ent see võib hakata pisut ebameeldiv välja nägema,» selgitab dr. Dean. «Mõne aja pärast tahad sa seda kratsida, sest tunned nahal ebamugavust ning selle tagajärjel võib nahk punaseks muutuda. Seega oled sa ise enda naha ärritajaks.» See, kui palju nahaärritust ning ketendamist sa koged, oleneb nii sinu isiklikust nahatüübist kui ka keskkonnast, kus sa elad. «Kuiv kliima kuivatab naharakke palju kiiremini, ent niiskes kliimas nahakuivust väga tihti ei esine,» selgitab dermatoloog.

Kui sa mõtled oma naharakkude uuenemise tsüklile, siis ei tähenda üks päev ilma niisutava kreemita tõesti eriti midagi. «Naharakkudel läheb umbes 29 päeva, et liikuda naha alumisest kihist kõige ülemisse,» selgitab dr. Dean. «Seega kuivus, mida sa ühe niisutamata jäetud päeva jooksul koged, on väga minimaalne. Ent kahe päeva jooksul võib su nahk hakata juba veidi ketendama ning peale kolme päeva ilma niisutava kreemita võib nahal ka õrnema puudutuse peale tekkida punaseid laike ning ebamugavustunnet.»

Seega üldjoontes on lugu selline, et üks päev ilma niisutava kreemita ei tee su nahale midagi, ent dr. Dean paneb südamele, et kõige parema niisutuse (ning seeläbi ka naha saamiseks) tuleb ennast ikkagi kaks korda päevas kreemitada. Seda rutiini tasub järgida isegi siis, kui ebamäärase elutsükli tõttu ei toimu su esimene «hommikune» kreemitamine ka mitte enne keskpäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles