5 nõuannet, kuidas leevendada beebide hammaste tuleku vaevusi?

Copy
Foto: Shutterstock

Mõnel beebil läheb hästi ning kõik 20 hammast ilmuvad tema suhu märkamatult ja valuta, kuid teisel ei pruugi nii hästi minna – igemed on valusad, hammaste lõikumine ajab nutma ning tekitab palavikku. Pampers annab nõu, kuidas oma väikest beebit aidata.

Millised on hammaste tuleku sümptomid?

Beebi esimene hammas lõikub tavaliselt 6 kuu vanuselt, kuid on ka neid lapsi, kel esimene hammas turritab igemest välja juba varem ja neidki, kel esimene kiku suhu ilmub alles aastaselt. Kõik on individuaalne. Kuid hammaste tulekust annab märku suurem ilastamine, tundlikud ja paistes igemed, sage ja lohutamatu nutt ning kriiskamine, suurenenud vajadus närida ja nühkida kõrvu või põski. Lisaks võib beebi hammaste tuleku perioodil keelduda toidust, sest kõik, mis suhu satub tekitab valu. Ka öine uni on hammaste tuleku ajal rahutu. Mõnel lapsel tekib isegi palavik.

Kuidas oma pisikest aidata?

Sel perioodil võib lapsevanem tunda nõutust ja abitust, kuid see on täiesti normaalne, sest beebi esimestel aastatel ongi vanemate töö pidev mõistatamine ja katsetamine. Kuid hammaste tulekuga kaasneva valu leevendamiseks tasub proovida järgmisi samme:

  1. Osta koju närimislelu, mida on võimalik külmutuskapis jahutada
  2. Paku lapsele külma püreed või jogurtit – ära sellega vaid liialda!
  3. Masseeri puhta sõrmega lapse igemeid – surve igemetele aitab beebit rahustada
  4. Pane lapse igemetele spetsiaalset igemegeeli, kuid ole sellega ettevaatlik ning ära ületa annuseid, sest vastasel juhul võib nõrgeneda neelamisrefleks
  5. Kui hammaste tulek tekitab palavikku ja põhjustab suurt valu võib lapsele anda valuvaigistit ja palavikualandajat, kuid eelnevalt peaks siiski konsulteerima arstiga.

Kui esimene hammas on juba välja tulnud võib lapsele osta esimese hambaharja. Beebide hambahari on silikoonist, mille saab täiskasvanu oma sõrme peale panna, et hammast ja igemeid sügada. Beebid armastavad seda närida ning see on üheaegselt nii närimislelu eest kui praktiliseks otstarbeks hambaharjaga harjumiseks. Kindlasti ei tohi lapsele seda kätte anda ning lasta tal sellega toimetada järelevalveta.

Copy
Tagasi üles