8 üllatavat tegurit, mis võivad sinu kõrvakuulmist kahjustada

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Olete kogenud, kuidas muusikaüritus paneb kõrvad tükiks ajaks vilisema või lehepuhur huugama? Kuid leidub igasuguseid üllatavaid igapäevaseid esemeid, mis võivad teie kuulmist mõjutada, kirjutab The Heathy.

Siin on mõned näited, mille osas võiksid ettenägelikum olla, sest need rikuvad su kõrvakuulmist.

Verega seotud seisundid

Esimese ja teise tüübi diabeet, kõrge vererõhk ja kõrge kolesteroolisisaldus mõjutavad peaaegu kõiki keha rakke, sealhulgas kõrvu. Pisikesed vibratsioonid saadavad ajule teateid selle kohta, mida kuuled, kuid need rakud vajavad korralikku verevoolu.

Juuste föönitamine

Pea lähedal olev föön võib tekitada koguni 85 detsibelli müra. Pikalt kestev või korduv 85- detsibelline heli vähendab kuulmist. Tõenäoliselt peaksid juukseid kuivatama kaheksa tundi jutti, enne kui mingi kahju tekiks, aga aja jooksul võib kahjustus siiski ilmneda. «Mida rohkem ja kauem te fööni kasutate, seda tõenäolisem on kahju,» ütleb Ameerika audioloog Kit Frank.

Vali muusika

Tead ju küll seda tunnet, kui oled valjult kontserdilt just koju saabunud ja kõrvad ikka veel huugavad? See on märk sellest, et muusika oli sinu kõrvade jaoks liiga vali. Isegi kõrvaklappide kaudu on võimalik oma kõrvu kahjustada. Kõrva sisse käivad klapid on tunduvalt kahjulikumad, sest asuvad sügaval kuulmekäigu sees. Kasuta suuri klappe, mida hoitakse vaid kõrva peal ja ära keera helinivood põhja.

Ravimid

Kuulmiskaotus võib olla üks ravimi kõrvaltoimetest. Mõned südamehaiguste korral võetavad diureetikumid, keemiaravi ja antibiootikumid võivad kõrvakuulmist kahjustada. Kui midagi sellist täheldad, konsulteeri arstiga, kes vaatab üle ravimi doseerimisannuse.

Kõrge palavik

Mitte et kõrge palavik juba piisavalt halb poleks, lisandub sellele ka kõrvakuulmise kehvenemine. Kõrge temperatuur kahjustab sisekõrva närve, kas siis põletiku või hapnikuvaeguse tõttu.

Toiduvalmistamise seadmed

Lärmakad seadmed, näiteks blender ja kohviveski, võivad aja jooksul teie kõrvu kahjustada. Mida sagedamini need mürarikkad terad käima lähevad, seda rohkem traumeerivad kõrvu. Paadunud kokad peaksid kaaluma kõrvakaitset, ehkki aeg-ajalt valmistatava smuuti pärast ei pea muretsema.

Elektrilised tööriistad

Murutraktorid, lehepuhurid ja teised õues kasutatavad elektrilised tööriistad teevad oma võimsuse tõttu väga kõva lärmi. Näiteks tänavatöölised peavad lehepuhuri kasutamise ajal kandma summutavaid kõrvaklappe, muidu jääksid nad juba nädalaga täiesti kurdiks. Koduseks kasutamiseks tuleks samuti soetada summutavad kõrvaklapid, sest lihtsalt kõrvatroppidest pole tolku.

Tänavamüra

Suure maantee ääres elamine võib olla kõrvu kahjustav. Liiklusvahendite müra võib tipptunnil kokku moodustada väga kõrge helitaseme. Kui möödasõitev alarmsõiduk tekitab tahtmise kõrvad katta, siis tee seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles