Põhjused, miks paljajalu käimine on äärmiselt ebatervislik (1)

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Kindlasti tunned koju jõudes, et tahaksid võimalikult ruttu jalatsid nurka visata ja sokid jalast võtta. Kuigi paljajalu käimisel on oma eelised, ei pruugi see liigeste tervist arvestades parim valik olla, kirjutab Popsugar.

Sa ehk ei oskaks arvatagi, aga jalgadega seotud probleemid võivad tuleneda sellest, et oled toas juba pikka aega paljajalu käinud. Mõneti on see mõistetav, sest paljad jalad tekitavad vaba tunde ja laseb neil piisavalt hingata, teisalt tekib kahjulik olukord.

«Jalgade õige toestatus on otseselt seotud põlve, puusa, ja alaselja biomehaanilise talitusega,» selgitavad jalaspetsialistid. Spetsialistid ütlevad, et inimene peaks toas kandma korralikke susse, aga mitte rihmade stiilis sandaale. «Sussid pakuvad kaitsebarjääri ja hoiavad ära jalgade põrutamise,» ütleb spetsialist.

Ehkki öeldakse, et parem midagi, kui mitte midagi, siis kõik sussid ja jalatsid ei paku võrdselt tuge. Parimat kaitset pakub vaid toetav jalats, mis erineb plätu stiilis sussidest. Sest varba otsa lükatav õhukese tallaga plätu-suss ei kaitse su jalga mitte mingisuguse põrutuse eest.

Korralik jalats sisaldab kanda toetavat ja pealt kinnitatavat osa (paelad, krõps või pannal). Vali tubaseks käimaks midagi sellist, millega sa õues ei käi. Kui sussidest hoolimata jalad ikkagi valutavad, pöördu arsti poole, kes aitab su tervisemurele lahenduse leida.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles