Päevatoimetaja:
Heidi Ruul
Saada vihje

5 nippi, kuidas toiduvalmistamisel raha säästa

Copy
Artikli foto
Foto: Canva/Graphix

Majanduskriis mõjutab otsesemalt või kaudsemalt ühel hetkel meid kõiki. Seega on juba praegu hea aeg panna kõrva taha mõned nipid, kuidas odavat toitu valmistada, seejuures aga maitselt allahindlusi tegemata, kirjutab taimetoidu väljakutse 22/66 koordinaator Karin Kanamäe

Toit on üks esimesi kohti, milles me raskemal ajal hakkame kulutusi kokku tõmbama – ei telli koju süüa, eelistame odavamat toorainet. Paraku kipume samal ajal ka kvaliteedi osas silma kinni pigistama, mis kajastub selles, et viimase kuu ajaga on viinerite, keeduvorstide ja hakkliha müük lausa hüppeliselt tõusnud.

Toit on aga meie tervise alustala, mille arvelt eriti just viiruste hooajal mööndusi teha ei tohiks. Eriti oluline on praegu oma lihatarbimine kriitilise pilguga üle vaadata, sest see on Eesti rahvaterviseprobleem number üks ning teeb meile tihtipeale rohkem kahju kui kasu. Õnneks saab paremaid valikuid tehes üsna väikese eelarvega süüa teha ka maitselt ja kvaliteedilt allahindlust tegemata.

Siin on 5 nippi, kuidas seda uskumatuna tunduvat lubadust ellu viia:

  1. Kokka kodus. Kuigi praegusel ajal võib olla kodus veelgi rohkem tegemist kui varem, eelista siiski ise kokkamist toidu koju tellimise ning valmistoitude asemel. Ise tehes saad samad toidud vähemalt poole odavamalt ning tead ka täpselt, mis sinu kõhtu läheb. Lisaks võib toiduvalmistamine olla mõnus aeg iseendale. Saad 22 päeva vältel hulganisti odavate ja maitsvate toitude retsepte siit lingilt.
  2. Eelista taimset proteiini. Kui asendad bolognese kastmes hakkliha läätsedega, karrikastmes kana kikerhernestega, kotletides hakkliha ubade või muude kaunviljadega, siis oled oma kulutusi valguallikale vähendanud juba vähemalt kolm korda. Ka mõnus maapähklivõi on hea proteiinisisaldusega!
  3. Söö palju köögivilju. Millegipärast on levima läinud müüt, et tervislik toit on hirmkallis. Just köögiviljad on need, mis oma värvide, erinevate maitsete ja vitamiinirohkusega tugevdavad meie tervist kõige enam. Paprika, tomat, suvikõrvits, bataat, porgand, kaalikas jne – täidavad kõhu ilusti ära ja ei pane meid oma rahakotiraudu liigselt avama.
  4. Ära koonerda maitseainetega. Kui eelistad meie soovituste kohaselt taimseid valguallikaid, siis võib vahel mõnusa maitse saavutamiseks vaid soolast ja piprast väheks jääda. Õnneks on seda väga lihtne ja ka küllaltki odav parandada – varu omale kuivatatud ürte, karrit, paprikapulbrit, vürtsköömneid. Kui võtad maitseainetega katsetamise käsile, on kindlasti kasuks, kui avad sinna kõrvale mõne sobiva retsepti, kust inspiratsiooni ammutada.
  5. Planeeri ette nädalamenüü. Pane kirja, mis toite sa kogu nädala vältel valmistada soovid ning tee poenimekiri vastavalt sellele. See nipp aitab poes vältida üleliigsete näkside ja toiduainete ostmist ning aitab mitu korda nädalas poodi minemist vältida.
Tagasi üles