Üksikvanemale: nõuanded puhuks, kui sa haigestud koroonaviirusesse

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Kui sa kasvatad oma lapsi üksinda, võib praegu olla üks su suurimaid muresid, mida teha, kui peaksid ise haigusesse nakatuma. Kes kannab mu laste eest hoolt? Kuidas ma tagan, et nemadki haigeks ei jääks? Kuidas ma üksi hakkama saan?

Hea uudis on see, et kui su laps ei ole kemoteraapias või ei kannata astma all, siis võib võtta sama lähenemise kui gripi puhul, ütles dr Sachin Nagrani Huffington Postile. «Isoleeri end nii palju kui võimalik ja kanna maski, kui olete samas toas,» soovitas ta. «Desinfitseeri kõrge liiklusega alad – vannituba, köök, uksenupud. Tihe kätepesu on ääretult oluline.»

Vanemate jaoks, kes peavad hoolitsema beebide ja põngerjate eest, on kõige parem kaitse kanda maski ja pesta käsi. Kuid sellest hoolimata ei tasuks peljata abi paluda ka lähedastelt, rõhutab tervisespetsialist Marcus Plescia. «Ma saan aru, et on väga suur väljakutse end isoleerida, kui sa oled ainus hooldaja,» ütles ta. «Kuid lohutav on ehk teadmine, et praegu on näha, et haigus ei kujuta lastele tõsist ohtu.»

Koosta hädaabiplaan

Iga üksikvanem on erinevas olukorras. Mõned võivad olla põhilised hooldajad, kuid neil on partner, kes osaleb laste kasvatamisel. Kui see on ka sinul nii, siis rääkige omavahel, mida teha olukorras, kui sa jääd haigeks. Kui üks teist jääb tõsiselt haigeks, peaks lapse eest hoolitsemise üle võtma teine.

Kui sa oled aga üksikvanem, kelle lapse elus pole eksi või kaaslapsevanemat, kes saaks lapse eest hoolt kanda, siis mõtle, kelle sa valiksid appi ja kes saaks ajutiselt su lapse eest hoolt kanda. Mõtle ka geograafilisele lähedusele. Vaata ka, kas kõik vajalikud dokumendid on korras.

Kanna enda eest hoolt

Lisaks kõigele on oluline mitte iseennast ära unustada. Stress ja ärevus võivad kuhjuda ning stressiolukorras on haigestumine kergem juhtuma. Keskendu sellele, mida saad antud olukorras kontrollida: saad tagada oma laste turvalisuse ja heaolu.

Loe ka: Seletame lahti: miks stressis olles kergemini haigeks jääb?

Hoolitsema pead ka iseenda eest: puhka piisavalt, toitu korralikult, treeni, pese käsi. Ja tuleta endale meelde, et antud olukord on ajutine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles