Isad ja beebid – kuidas luua oma beebiga hea ja usalduslik suhe?

Copy
Foto: Shutterstock

Kui emad kannavad oma beebit kõhus ning juba alguses tekib „see“ tunne, et ma olen ema või ma saan emaks ning see tunne on nii emotsionaalselt kui ka füüsiliselt võimas, siis tulevastele isadele jõuab reaalsus kohale, et ma olen nüüd isa, hetkel mil ämmaemand ütleb: “palju õnne!“ Sel momendil on kõik emotsioonid segamini ning mitte kunagi varem pole nii väike inimene suutnud ühele täissuuruses mehele nii palju hirmu tekitada. Korraga on nii palju küsimusi ja nii vähe vastuseid, tekib tunne, et kõiges on võimalik kahelda ning mitte midagi osata. Pampers pani kokku mõned soovitused, kuidas nendest hirmudest üle saada, oma beebi jaoks olemas olla ning nipid, kuidas luua hea ja usalduslik suhe.

Suhtlemine kõhubeebiga

Naise jaoks pole midagi ilusamat ja armsamat, kui tulevane isa oma väikese kõhubeebiga räägib. See võib alguses tunduda väheke kentsakas, kuid see tekitab siiski palju sooje emotsioone, mis omakorda loovad turvatunnet – see on meie pere kuhu väike beebi on oodatud! Mingil hetkel tunneb kõhubeebi ära nii isa puudutuse kui hääle ning kui ta siia tundmatusse maailma sünnib ootavad teda juba varasemast tuttav ema ja isa hääl ning puudutused. Igasugusest valehäbist tasub juba varakult üle saada, sest laps paneb tulevikus oma isa tegema palju „huvitavamaid“ asju, kui kõhuga rääkimine.

Puuduta ja ole olemas juba esimesel võimalusel

Tulevane isa, kui kardad, et teed oma beebi puudutades katki, siis ole mureta – ei sa tee! Alguses võid end kohmaka ja kobana tunda, kuid see möödub. Ka esmakordselt emaks saanule on beebi eest hoolitsemine võõras ja nõuab õppimist. Koos on kergem õppida, kuid selleks, et õppida, peab mõlemale osapoolele andma võimaluse.

Beebi jaoks on nahk-naha kontakt äärmiselt vajalik ning seda on isal võimalik pakkuda juba esimestel tundidel, et lasta naisel sünnitusest puhata. Beebi jaoks on lähedus oluline, kuna see aitab teda rahustada ja ka ühtlasi oma kehatemperatuuri hoida. Isa soojus, südamelöögid ja hingamisrütm on sama väärtuslik ja lohutav kui ema oma.

Uus roll väsitab teid kindlasti mõlemaid, kuid kodus ole samuti beebiga võimalikult palju koos ning anna samal ajal puhkust emale. Vannita, vaheta mähkmeid ja riideid, käi jalutamas, loe raamatuid või laula.  

Musita, paita, suhtle, mängi, lohuta

Lapse jaoks on lähedus tema esimesel eluaastal äärmiselt oluline, sest nii kasvab turvatunne. Kui lapsega ollakse hell ning temale pööratakse tähelepanu, suheldakse ja mängitakse ning tema muret, valu ja ebamugavust märgatakse ja lohutatakse, kasvatab see lapses empaatiavõimet ning loob vanemate ja lapse vahel tugeva usaldussilla. Lapsel tekib teadmine, et vanemad on alati olemas.

Seega leia erinevaid mooduseid, kuidas kasvatada oma lapses turvatunnet, et suhe ema ja lapse ning isa ja lapse vahel oleks võrdne. Lapse kasvatamine pole populaarsusvõi(s)tlus– see on tiimitöö. Ole olemas, sest sa oled vajalik ning sind ei asenda keegi! Ja kui alguses tunned end isa rollis kohmakana, siis tea, et isaks ei sünnita, isaks kasvatakse koos beebiga.

Copy
Tagasi üles