Toidud, mis tugevdavad meie immuunsüsteemi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Praegusel külmal ja pimedal aastaajal levivad haigused ruttu ning immuunsüsteem vajab tugevdamiseks lisajõudu. Huffingtonpost.com on teinud nimekirja toitudest, mis meie tervisele hästi mõjuvad.

Küüslauk

Mõlema maailmasõja ajal kasutati küüslauku antibiootikumina ning selle toiduaine ajalugu nakkuste vastu võitlejana püsib tänu väävliühenditele, mida iga küüs sisaldab. Lisaks võib igast küünest leida ka võimsaid allitsiine ja ajoeene.

Meditsiiniline kirjandus kajastab järjepidevalt, et allitsiinil on väga tugevad viirusevastased omadused. Üks kliiniline uurimus tõestas, et küüslauk aitab ennetada külmetust. Küüslaugust eraldub allitsiini vaid siis, kui küüs on saanud kahjustada ning see on kuumusele tundlik, mistõttu lisa purustatud värsket küüslauku näiteks salatisse!

Nisuidud

Nisuidu on üks rikkalikum taimetoiduliste tsingiallikas – oluline mineraal, mis on seotud peaaegu iga immuunsüsteemi reguleerimise aspektiga. Tsink soodustab T-lümfotsüütide teket, mis on valgete vereliblede grupp ning on peamine viiruste vastu võitleja. Samuti aitab see tagada tervet nahka ja limaskesta.

Nisuidus on 100 grammi kohta 17 milligrammi tsinki, mis on väga korralik kogus. Loomne valk on samuti hea, seda leidub kõige puhtamal kujul austrites, homaaris, veise- ja sealiha õlgades.

Tasub meeles pidada, et need loomsed toidud annavad küll palju kasulikku tsinki, kuid on ka kõrge kolesterooli ja küllastunud rasva sisaldusega.

Brasiilia pähkel ehk parapähkel

Brasiilia pähklid on rikkalikud seleeni allikad. Seleen on toitaine, mis aitab vormida selenoproteiine, mis omakorda on võimsad antioksüdandid aitamaks ennetada rakkude kahjustumist vabade radikaalide poolt.

See tähendab, et seleen võib aidata ennetada pikaajalisi haigusi nagu vähk ja südamehaigused. Kuid selenoproteiinid mängivad suurt rolli ka immuunsüsteemi kaitsmisel, aidates moodustada nakkustega võitlevaid T-rakke.

Brasiilia pähklid on nii seleenirikkad, et üks pähkel sisaldab umbes kaks korda rohkem seleeni kui on päevane soovitatav annus. Liigne seleen võib organismile halba teha, nii et neid pähkleid ei tasuks igapäevaselt süüa.

Seene-odra supp

Seened ja oder on mõlemad kõrge beeta-glükaani tasemega. Uurijad ütlevad, et just beeta-glükaan võib immuunsüsteemi stimuleerida, imiteerides sissetungijate patogeeni, mis omakorda parandab kahte tüüpi immuunsüsteemi kaitserakkude funktsiooni: loomulike tapjarakkude ning makrofaagi (inimkoe valgete vererakkude tüüp).

Idamaises meditsiinis on beeta-glukaani – eriti seda, mis sisaldub seentes – kasutatud immuunsüsteemi tugevdajana juba sajandeid.

Toores lehtkapsas

Toores lehtkapsas on üks parimaid C-vitamiini allikaid ja oma madala suhkru ning kõrge kiudaine sisalduse tõttu hea tervislik valik. Kuid miks toores?

C-vitamiin on kuumusele väga tundlik, kaotades toitaineid ja muutes selle vähem efektiivseks. Sada grammi toorest lehtkapsast sisaldab umbes 120 milligrammi C-vitamiini, mis täidab kenasti soovitatava päevakoguse.

C-vitamiin, tuntud ka kui askorbiinhape, on antioksüdant, mis aitab ennetada vabade radikaalide poolt tehtavaid rakukahjustusi. See on ka väga laialdaselt levinud immuunsüsteemi tugevdajana, kuigi meditsiinilselt on tehtud selle selgitamiseks üsna vähe uurimustöid. Siiski näitavad praegused tulemused, et inimesed, kes söövad rohkem C-vitamiini põevad külmetushaigusi läbi lühemalt ja kergemalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles