TESTI ⟩ ABBA Agnetha 70: kui hästi tunned kunagise armastatud popansambli lauljannat? (1)

Foto: Sammy Minkoff / imago / Scanpix
Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy

Täpselt 70 aastat tagasi sündis ansambli ABBA liige Agnetha Fältskog. Heidame lühikese pilgu, kuidas on kulgenud Agnetha elu ning karjäär enne ja pärast ansamblit ABBA.

Elu

Rootsi poplaulja Agnetha Fältskog ehk kodanikunimega Agnetha Åse Fältskog sündis 5. aprillil 1950. aastal Rootsis Jönköpingis Ingvar ja Birgit Fältskogi perre. Agnetha noorem õde Mona sündis 1955. aastal. Lauljanna on eelkõige tuntud kuulsa Rootsi ansambli ABBA liikmena.

Pole saladus, et Agnetha oli abielus teise ABBA liikme Björn Ulvaeusiga. 1960. aastate lõpus oli tal romaan ka sakslasest laulukirjutaja ja produtsendi Dieter Zimmermaniga, kellega oli ka mõnda aega kihlatud. Mees lubas talle edukat muusikukarjääri Saksamaal. Agnetha kohtus sel ajal paljude produtsentidega, kelle muusikalisest materjalist naine suurt midagi ei arvanud. Sama käis ka Dieteri loomingu kohta ning pärast kahte aastat otsustas naine kihluse katkestada.

Foto: Weine Lexius/Scanpix

Björn Ulvaeus ja Agneha Fältskog kohtusid esimest korda aastal 1968, mil Björn tegutses ansamblis Hootenanny Singers. Nende suhtest ja sõprusest koos Anni-Frid Lyngstadiga ning Benny Anderssoniga, kasvas välja tuntud ansambel ABBA. Agnetha ja Björn abiellusid 6. juulil 1971. aastal. 1973. aastal sündis nende tütar Linda, kellest on nüüdseks saanud laulja. Tema esimene album ilmus 1981. aastal ning küllaltki kindlalt ema valvsa käe all. 1977. aasta detsembris sündis Agnetha ja Björni perre ka poeg Peter Christian Ulvaeus. 1980. aastal aga Agnetha ja Björni armastus jahtus ning nad otsustasid lahutada.

1990. aastal vapustas Agnetha kogu ABBA fänniseltskonda sellega, et abiellus salaja Tomas Sonnenfeldiga. Samas kolm aastat hiljem abielu lahutati.

1997. aastal oli Agnetha suhtes koos Dutch Forklifti autojuhi Gert van der Graafiga, kellega nad tundsid üksteist juba alates lapsepõlvest. Mees saatis naist tihti tema koduni. Kui Agnetha otsustas kaks aastat hiljem suhte lõpetada, jälitas mees teda edasi. Ta jälitas naist nii koduümbruses kui ka kõikjal mujal. Lõpuks oli lauljanna sunnitud pöörduma kohtu poole lähenemiskeelu taotlemiseks, mis hiljem rahuldati. 2003. aastal otsustas mees siiski naise maja juurde minna, mille peale mees vahistati ning saadeti Rootsist välja.

Viimastel aastatel on Agnetha elanud koos poja perega Rootsis Ekerös, ratsutanud ning tegelenud astroloogiaga.

Karjäär

Enne ABBAga ühinemist tegi lauljatar edukat soolokarjääri. Sellel ajal avaldas ta ka mitu singlit ning albumeid. 15-aastaselt töötas Agnetha autofirma kõneoperaatorina ning samal ajal ühines kohaliku Bernt Enghardti kokku pandud tantsubändiga. Lauljatarist sai selle tantsubändi vokalist. Bänd sai niivõrd populaarseks, et mõned kuud hiljem otsustas Agnetha palgatöölt lahkuda ning end edaspidi vaid muusikale pühendada. Ühel hetkel kuulis tantsubändi lindistusi kuulus produtsent Karl Gerhard Lundkvist, kes otsis oma uuele bändile vokalisti. Ta kuulis Agnetha häält ning oli sellest kohe lummatud.

Mõni aeg hiljem kirjutas ta 1967. aasta Rootsi hittlaulu «Jag var så kär». Agnetha avaldas ka mitu saksakeelset singlit. 1968. aastal töötas ta mõned kuud Lääne-Berliinis. 1975. aastal, ABBA liikmena, avaldas ta oma viimase rootsikeelse albumi «Elva kvinnor i ett hus», mis jäi ka tema soolokarjääri edukaimaks albumiks.

Järgnesid edukad aastad ABBA koosseisus, millega anti välja kümme albumit ning hulganisti hitte. Teiste hulgas näiteks «SOS», «Mamma Mia», «Dancing Queen», «Chiquitita» ja paljud teised. Ansambel tegutses 10 aastat ning olid tuntuse poolest The Beatlesi järel teisel kohal maailmas. Bänd läks laiali 1982. aastal kuigi 2018. aastal teatati võimalikust taasühinemisest, mis lõpuks siiski teadmata põhjustel olemata jäi. ABBA on plaate on müüdud kokku üle 370 miljoni eksemplari.

Pärast ABBAt ilmus veel seitse albumit, aga erilist edu need naise karjäärile paraku ei toonud. Tema 2013. aastal ilmunud albumil avaldati lugu «I Should've Followed You Home», mida esitas koos ansambli Take That liikme Gary Barrowiga. Tänu sellele laulule naasis Agnetha üle 25 aasta taas lavale BBC «Children in Need Rocks» raames samal aastal Londonis.

 
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles