TAIMETARK ⟩ Looduse kingitus, mis tõrjub katku ja viiruseid

Copy
Foto: Shutterstock

Lavendel on üks vanemaid ja tuntumaid puhastava ja rahustava toimega ravimtaimi, mida tasub oma kodus hoida ja kasutada. Eriti just praegusel äreval ajal, kus me kõik vajame rahustamist ja puhtust kõigepealt. Lavendel majas tekitab puhta ruumi tunde, teeb õhu värskeks ja meeleolu paremaks.

Botaanikud teavad, et lavendlil on palju liike, looduses leidub neid umbes 39. Laialdaselt kasutatavate liikide nimetused on inglise, prantsuse ja hispaania lavendel. Inglise lavendliks kutsutakse tavaliselt tähklavendlit (L. angustifolia), prantsuse lavendlit seostatakse liikidega L. Stoechas või L. Dentata ning hispaania lavendlit liikidega L. stoechas, L. Lanata, L. Dentata või L. Spica.

Arvatakse, et inglise k sõna lavender tuleb vanaprantsuse sõnast lavandre, mis olla tuletatud ladina k sõnast lavare, mis tähendab pesema, vene k lavanda tähendab sama, inglise k laundry tähendab pesu. Arvatakse, et just vanad roomlased andsid lavendlile nime, tänu oma külluslikele kümblusrituaalidele.

Lavendel on põõsataoline ürt, millel on lühikesed korrapäratud varred, kitsad sirged lehed ja varte tipus tillukesed lillad õied. Olenevalt liigist võib õite värvus varieeruda valgest siniseni. Kogu taim lõhnab joovastavalt. Lavendlit kasvatatakse Vahemeremaades, Prantsusmaal, kus eriti kuulus lavendlipiirkond on Provance, Inglismaal, Venemaal, Aafrikas. Ameerikasse tõid ta palverändurid Euroopast. Leviala võib ulatuda kuni Indiani, Edela-Aasiast kuni Kagu-Aasiani. Armastab päikest ja soojust, pigem eelistab kivisemat ja kuivemat, mitte liiga viljakat kasvupinnast.

Eestis kasvatatakse peamiselt kahte liiki: tähklavendlit (Lavandula angustifolia) ja laialehist lavendlit (Lavandula latifolia). Lavendel on iga aedniku ja aia uhkus, lisaks meeltele pakutavale ilule on tal ka putukaid ja kahjureid tõrjuv toime. Meil kasvatatavad liigid on üsnagi külmakindlad, kuigi peab siiski natuke hoolt kandma ja katma.

Lavendel taimemaagias

Lavendlit on alati seostatud armastusega. Tutanhamoni hauakambrist leiti lõhnava lavendli jälgi ning väidetavalt kasutas Cleopatra lavendlit Julius Caesari võrgutamiseks.

Veel mitte väga ammuses ajaloos kandsid õukonnadaamid kleidivoltide vahel lõhnavaid lavendlikotikesi, et kehalõhnu varjata ja kosilasi ligi meelitada.

Lisaks voodipesu ja rõivaste lõhnastamisele riputati lavendlikimpe uste kohale, et kaitsta maja kurjade vaimude eest. Tõepoolest on lavendlil tugevalt antimikroobne toime, aga usuti ja usutakse, et tal on võime peletada igasugust kurja.

Tõrjub katku ja viiruseid

Väidetavalt lõhnastasid 16. sajandi kindatootjad oma toodangut lavendliõliga, et kaitsta kandjat koolerapisikute eest. Keskajal ei haigestunud katku hauarüüstajad, kes piserdasid end kokku lavendliga ega ka haigeid ravivad arstid, kes kandsid lavendliga immutatud maske. Veel 19. sajandil müüsid mustlasrändurid Londoni tänavatel õnnetoovaid lavendlikimbukesi, osteti neid kaitseks varaste eest.

Hispaanias ja Portugalis laotati lavendlit kirikupõrandale või visati lõkkesse, et kurje vaime peletada, ka viiruste tõrjumiseks. Toscanas oli traditsiooniline viis kurja silma vastu võitlemiseks särgile õmmeldud lavendlioksake. Inglise kuningannal Elizabeth I-l oli iga päev vaasis värske lavendel, ta ravis lavendliga peavalu.

Kasutamine rahvaravis

Kreeka-Rooma armee arst Dioscorides kirjutas, et sisse võetud lavendel leevendab seedehäireid, kurguvalu, peavalu ja väliselt toimib puhastatavalt haavadele. See on kinnitust leidnud tänapäevani. Kuueteistkümnenda sajandi inglise ravimtaimetark John Parkinson kirjutas, et lavendlit on eriti hea kasutada peavalude korral. Prantsuse kuninga Charles VI padi sisaldas alati lavendlit, et ta saaks magada. Ka tänapäeval kasutavad inimesed patjades lavendlit.

Aasia traditsioonilises meditsiinis on lavendlit juba ammu kasutatud kui jahutavat ja lõõgastavat, zen-seisundi saavutamise abivahendit, südame ja meele rahustajat, mis aitab kehal lõdvestuda.

Lavendel kui haavade parandaja

Lavendel sai haavaravis kuulsaks pärast seda, kui 1930ndate prantsuse keemik René-Maurice Gattefossé kasutas oma katses põletada saanud käe ravimiseks lavendliõli. Ta oli kiirest paranemisest rabatud, hiljem koostas kuulsa «Aromathérapie: Les Huiles Essentielles, Hormones Végétales» ja temast sai aroomiteraapia isa.

Prantsuse biokeemik Marguerite Maury töötas välja ainulaadse eeterlike õlide massaažis kasutamise – aroomiteraapilise massaaži praktika, mida nüüd tuntakse kogu maailmas.

·      Lavendel rahustab ja teeb meele heaks

Lavendel on üks väheseid taimi, mis on läbinud meditsiiniuuringud, mis kinnitavad tema positiivset toimet ärevushäirete ja depressiooni ravis, lavendel aitab parandada meeleolu, tõrjub halvad mõtted.

·       Tekitab hea une

Uuringud on ka tõestanud, et lavendel aitab unetuse ja unehäirete korral. Tilgake lavendliõli voodipesule toimib tõhusalt. Ka võib piserdada õhku lavendliõliga rikastatud vett. See ühtlasi puhastab ruume ja tekitab värske tunde.

·       Leevendab valu

Lavendli eeterlik õli aitab leevendada peavalu, alaselja- ja liigestevalu.

Tugevalt antiseptiline, antibakteriaalne, aitab nahaprobleemide korral, kaasa arvatud psoriaas, ekseem, paistetus, sinikad. Tugeva antiseptikuna mõjub põletikele ja viirushaigustele pärssivalt.

Ilutööstuses ja kosmeetilistes protseduurides

Enam kui tuhat aastat vana on lavendli ravivahendina kasutamise tava, sama kaua on ta tuntud ka iluprotseduurides. Lavendlit on seepides, pesuvahendites, kreemides, juuksehooldusvahendites, parfüümides. Lavendlikotike pesukapis muudab pesu lõhnavaks, seda on teadnud juba meie vanaemad.

Nagu kõik kasulikud ravimtaimed, on ka lavendel leidnud oma koha erinevate rahvaste köögis. Tuntud on lavendlimesi, lavendlit on lisatud küpsetistesse, magustoitudesse, tehtud keedist, lavendliõitest saab valmistada teed, tinktuuri.

Lavendliõli on eeterlike õlide kuninganna

Seda kasutatakse lõhnalambis, massaažiõlides, difuuseris, vannis, saunas. Tema rahustavad ja antiseptilised omadused on tõhusad: lavendel puhastab õhku, hävitab ja tõrjub putukaid (meditsiiniline toime on loetletud eespool). Nagu kõikide eeterlike õlide puhul, kehtib ka siin soovitus: ärge doseerige üle. Aitab mõnest tilgast. Üksikud inimesed on eeterlike õlide suhtes tundlikud, võib tekkida ärritusnähte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles