Kas koroonaviirus elab riietel? Aga postipakkides?

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Viiruse leviku tõttu on inimestel palju ka poodlemisega seotud hirme.
Viiruse leviku tõttu on inimestel palju ka poodlemisega seotud hirme. Foto: Shutterstock

Koroonaviiruse tõttu levivad internetis väga mitmesugused hirmud ning müüdid. Portaal Bustle korjas kokku mõned enamlevinud küsimused, mis inimestel viiruse ning igapäevaste kaupade kohta tekkisid ning siit leiad neile ausad vastused!

Kas koroonaviiruse võib ka riietel elada? Kui jah, siis kui pikka aega?

Kuigi informatsioon selle kohta, kas ning kui kaua koroonaviirus erinevatel pindadel elada võib, on praegu veel ebaselge, on siiski paar kindlat ning julgustavat fakti. Harvard Health ütleb, et haigusetekitaja jääb palju tõenäolisemalt ellu mõnel kõval pinnal, mitte aga pehmel pinnal, nagu kangas. Ka sellised materjalid, nagu näiteks lakknahk, võivad kandmiseks ohutumad olla. Viiruse eluea pikkus on samuti veel küsimärgi all. Maailma Tervishoiuorganisatsioon eeldab, et haigusetekitajate eluiga jääb paari tunni ning paari päeva vahele.

Ameerika Naiste Meditsiiniliidu juht dr Saralyn Mark toob välja, et kõige parem mõte on ka riiete puhul rõhutada hea hügieeni tähtsust. «Kui keegi elab riskigruppi kuulujaga (vanus, raskendavad haigused) koos, siis võib osutuda kasulikuks see, et vahetad koju jõudes välisriided teiste vastu ning pesed kasutatud riided ära.» Ta soovitab riideid pesta kuumas vees ning pesuvahendiga, pindu puhastada alkoholi sisaldavate toodetega.

Kuidas kaitsta ennast koroonaviiruse eest poodlemisel?

Head uudised – ostude tegemine on suuremas osas täiesti ohutu tegevus. Tõenäosus, et nakatunud inimene viiruse pakile edastab ning haigusetekitajad paki saajani jõudmise hetkel veel nakatamisvõimelised on, on suhteliselt väike.

Kas postipakkidest võib viiruse saada?

Kõik valitsuse poolt tulnud teated annavad teada, et postipakist viiruse saamise risk on väike, isegi kui pakki on käidelnud nakatunud inimene. Kui sulle siiski muret valmistab, et kust sinu tellitud tooted pärinevad, siis on parim võimalus uurida tellitud brändi esindajatelt, et kus nende tooteid valmistatakse ning pakendatakse.

Kuidas tootjad koroonaviirusega toime tulevad?

Paljud tootjad langetavad päev päeva järel otsuseid, et viiruse levikut takistada, ent nad on siiski kriitilises olukorras: kuidagi tuleb ju inimesi igapäevaseks eluks vajalike toodetega varustada. Näiteks ameerika supermarket Walmart on lubanud, et proovivad hoida oma uksi avatuna nii kaua, kui vähegi võimalik. Müügigigant tahab, et inimesteni jõuaksid nii hädavajalikud kaubad, sealhulgas seep, toit, vesi ja desinfitseerimisvahendid, kui ka muud igapäevakaubad. Lisaks on nad suurendanud eelmainitud hädavajalike toodete valikut ja koguseid ning poodi puhastatakse senisest tihedamini, iga poole tunni järel. Luksusbrändidel aga nii hästi ei lähe, näiteks moehiid Burberry pistab rinda nii pakkumise kui ka nõudluse languse ning tehaste sulgemisega Hiinas. Seetõttu pole ka vale eeldada, et luksusbrändide saatust mõjutab koroonaviirus veel mitu aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles