Soovid säravaid juukseid? Proovi kodust peanahahooldust!

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kaunite kiharate saamine ei nõua rahamägesid.
Kaunite kiharate saamine ei nõua rahamägesid. Foto: Shutterstock

Juuksurisalongide hinnakirjad on täis kõiksuguseid hooldusi, mille tulemusel peaksid su juuksed olema tervemad ja säravamad kui kunagi varem. Tegelikult ei pea aga kaunite kiharate eest sugugi varandust välja käima - tee hoopis kodus oma peanahale üks mõnus hoolitsus.

Peanahahooldus on üha enam populaarsust koguv nahahoolduse vorm, kirjutab Elite Daily. Hoolitsedes juuste all peidus oleva naha eest, hakkad peatselt nägema seda, kuidas su juuksed tervemaks muutuvad. Tasakaalustatud ning kõõmavaba peanaha saavutamine ei nõua aga salongi minekut või kallist hooldust, sest on olemas palju tooteid, mida saad kasutada omas kodus.

Nahaarst dr. Michele Green New Yorgist ütleb, et oma peanaha eest hoolitsemine on väga oluline, sest tegelikult on sealne nahk väga õrn ning seal asub palju rohkem rasu- ja higinäärmeid kui keha teistes piirkondades. Seega ongi oma peanaha tervena hoidmiseks parim võimalus peanahahooldus.

"Et saavutada terved juuksed on äärmiselt vajalik hoida peanahas olevad karvanääpsud hästi hooldatuna, puhta ning tühjana rasust ja erinevatest juuksehooldustoodetest, mis võiksid karvad raskeks muuta ning et neid ei takistaks surnud nahk, kõõm või põletikud," ütleb Bridgette Hill, trihholoog ning stilist Paul Labrecque nimelises salongis ja nahahooldusspaas New Yorgis. Ta soovitab oma peanaha eest eriliselt hoolitseda vähemalt kord kuus, kuid kui soovid eriti puhast peanahka, siis on soovituslik teha seda kord kahe nädala jooksul.

Dr. Green lisab veel, et kui su skalbil on ekseem või psoriaas, siis peaksid sa peanaha sellise hooldamise asemel hoopis nahaarsti külastama. Edasiste nahaärrituste vältimiseks on psoriaasi ja teiste sarnaste nahahaiguste puhul vajalik olla peanahaga ettevaatlik. Ent kui su skalp ei kannata ühegi haiguse all ning peanahk vajab veidi lisahoolitsust, siis tutvu järgnevate sammudega, et oma peanaha eest kodus hoolitseda.

Samm 1: valmista peanahk ette

Esimene samm on kasutada oma peanaha probleemidele vastavat maski, õli või koorijat. Kas su peanahk kipub kogu aeg sügelema? Sellisel juhul võib tegemist olla kõõma või karvanääpsute ummistustega, seega otsi toodet, mis selle probleemiga tegeleks. Kui su peanahk kipub alati rasune olema, siis vajad midagi, mis rasutootmist vähendaks.

Dr. Hill soovitab ettevalmistavaid tooteid, mis sisaldavad piparmünti, teepuu või tsitruseliste õlisid, mis mitte ainult ei stimuleeri peanahka, vaid parandavad ka vereringet, aidates sellega kaasa rasunäärmete ummistuste parandamisele. Uuri kindlasti järgi, kas toodet tuleks kasutada kuivadel või märgadel juustel.

Maski või õlise eelhoolduse puhul soovitab dr. Hill selle juustele kanda enne magamaminekut, et saavutada parimaid tulemusi. Ent kui sa ei taha eraldi patja ning padjapüüri, mida selleks kasutada, siis võid toote lihtsalt 15-30 minutiks juustesse jätta.

Samm 2: masseeri peanahka

Peale eelhooldustoote kasutamist varu piisavalt aega, et see korralikult peanaha sisse masseerida. Alusta kuklast, kasuta mõlemaid käsi ning tööta läbi kogu peanahk. See massaaž võiks võtta aega umbes 3-5 minutit, et naharakke pehmendada, nahka koorida ning mustust eemaldada, lisaks aitab selline tegevus vereringet ning juuksekasvu soodustada.

Samm 3: loputa ning kasuta šampooni

Peale skalbimassaaži on aeg hüpata duši alla ning eelhooldustoode juustest välja loputada. Peale seda kasuta kas neutraliseerivat või niisutavat šampooni, vastavalt oma peanaha vajadustele. Dr. Green soovitab kasutada sulfaatidest, parabeenidest ning ftalaatidest vabu tooteid, kuid šampoon võiks tema sõnul sisaldada salitsüülhapet, mis on õrnatoimeline nahakoorija.

Hilli sõnutsi peaks šampooni tegelikult kandma peanahale, mitte juustele endile. Seega soovitab ta osta kosmeetikapoest juuksevärvi jaoks mõeldud aplikaatorpudel ja täita see šampooniga, sest nii on lihtsam toodet otse peanahale kanda. Dr. Green ütleb, et juukseid ei tohiks pesta rohkem kui kaks kuni kolm korda nädalas, sest muidu eemaldad peanahalt liigselt loomulikku rasu, mis tegelikult aitab nii nahka kui juukseid tervete ning niisutatutena hoida. Ülepesemine võib peanaha muuta kuivaks ning seda kahjustada. Kui sul on väga paksud juusked, siis võib olla hea idee kasutada šampooni kaks korda, sest üks kord ei pruugi kõike välja pesta.

Samm 3: kasuta palsamit

Peale eelhooldust ning šampooni on loogiliseks järgmiseks sammuks kasutada juuksepalsamit ning seda mitte ainult juukseotstel vaid ka peanahal. Dr. Green soovitab kasutada sügavniisutavat maski, mis sisaldab näiteks hüaluroonhapet või glütseriini, sest need toimeained aitavad niiskust lukustada ja seeläbi nahka niisutatuna hoida. Hoia maski peal umbes kaks kuni kolm minutit, kasutades seda aega näiteks oma keha pesemiseks, raseerimiseks või muudeks duši all tehtavateks toiminguteks.

Samm 4: kasuta juukseseerumit

Peanahahoolduse viimane samm on kasutada veebaasil seerumit või kreemi, mis aitab juukseid tervena hoida või tegeleb sinu peanaha probleemidega. Kui kasutusjuhend ei ütle vastupidist, siis võid selle toote rahulikult juustesse jätta.

Peale peanaha sellist süvahoolitsust väldi fööni või teise kuumade tööriistade kasutamist, sest kuumus on peanahale kahjulik ning võib nullida kogu töö, mille just tegid. Lase juustel õhu käes kuivada. Õigesti tehtud peanahahoolduse järel peaksid su juuksed tunduma kergemad ning olema üldiselt elavamad ja säravamad kui varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles