Vaata, kas ka sinul on nii! Kõige levinumad põhjused, miks raseduse ajal magada ei saa

Copy
Foto: Shutterstock

Väga sage probleem raseduse ajal on unetus. Pampers reastab neist olulisemad ning annab soovitusi, kuidas unetusest üle saada.

1. Sinu und röövib sage pissimise vajadus

Tavaliselt juhtub see kolmandal trimestril, sest suurenenud emakas surub põie alla tekitades pidevat pissihäda tunnet. Paljudel rasedatel esineb pidevat pissimise vajadust ka juba esimesel trimestril. Seda põhjustavad rasedushormoonid ning see on igati normaalne.

Mida teha? Vedeliku tarbimine raseduse ajal on äärmisel oluline ning vee tarbimist ei tohiks mitte mingil juhul vähendada. Jooge kogu päeva vältel, kuid enne magamaminekut vähendage koguseid. Lisaks jätke ööseks põlema mõni hämara valgusega lamp, kui tekib siiski vajadus WC-d külastada, sest kui keset ööd põlema panna erk vannitoavalgusti või koridori lamp, võib see sind liialt äratada ning uinumine on pärast pissil käiku keeruline.

2. Sinu und häirib üleüldine ebamugavustunne

Üleüldine ebamugavustunne tekib tavaliselt teisel või kolmandal trimestril, kui kõht on hakanud kasvama. See tähendab, et oma harjumuspäraseid magamispoose pole võimalik enam võtta. Eriti keeruline on neil, kes on harjunud magama kõhuli. Samuti tuleb seljal magajatel leida uus poos, sest kolmandal trimestril seda asendit väga ei soovitata. Seda põhjusel, et selili magades surub suurenenud emakas veenile, mis kannab verd alakehast südamesse. Selili magamine võib häirida verevarustust.

Mida teha? Proovi magada küljel, võimalusel vasakul küljel. Vasakul küljel magamine aitab vereringel normaalselt toimida ja on ka lapsele ohutum. Sellises poosis magamine aitab vähendada jalgade ja käte turseid. Kui sellises poosis magamine tundub alguses võõras, siis võib abi otsida patjadest. Padjad võib asetada oma jalgade vahele, selja taha või kõhu alla.

3. Kõrvetised

Kui sa oled neist varem vaid kuulnud, siis on suur tõenäosus, et raseduse ajal saad sa tunda, mida need ka päriselt tähendavad. Kõrvetised on väga tüütud, sest üldiselt oskavad nad koos sinuga magamistuppa hiilida ning annavad endast märku just siis kui tunned silmadel esimest uneraskust.

Mida teha? Abiks võib olla vürtsikate, rasvaste ja happeliste toitude vältimine ning väiksemad toiduportsjonid. Õhtusöök võiks olla minimaalselt kaks tundi enne magamaminekut. Abiks võib olla ka kõrgem padi pea all. Apteegist ravimeid osta võib vaid arsti soovitusel.

4. Need kohutavad jalakrambid

Jalakrambid hakkavad kimbutama tavaliselt raseduse teises pooles. Miks need täpselt tekivad pole teada, kuid üks põhjus võib olla suurenenud kehakaal, mis paneb veresoontele suurema koormuse ning need väsivad. Krampe võib esineda igal ajal, kuid peamiselt tulevad need siiski kõige enam esile öösel, keset kõige magusamat und.

Mida teha? Jalakrampidest võiks rääkida oma ämmaemandale, kes oskab soovitada häid vitamiine või õigeid toite, kust vajalikud mineraalid sees. Toidulisandid, nagu magneesium ja kaltsium, peaksid peaks olukorda leevendama.

5. Ninakinnisus

See on üks tüütumaid probleeme rasedus ajal, kuna niigi suurenenud kehakaalu tõttu on hingamine raskendatud. Ninakinnisus võib tekkida juba esimesel trimestril.

Mida teha? Võimalus on loputada nina soolalahusega või kasutada looduslikke ninaspreisid. Kui see ei tööta rääkige oma murest ämmaemandale.

6. Kuumahood

Kuumahood tekivad tavaliselt viimasel trimestril, kuid pole haruldane, et neid esineb ka juba esimesel või teisel trimestril. Kehas toimub raseduse ajal palju ning organism peab nende muutustega toime tulema. Seetõttu on kuumahood väga tavaline olukord, kuid tüütuks muutuvad nad siis, kui hakkavad häirima und.

Mida teha? Õhuta enne magamaminekut tuba ja hoia magamistuba pigem jahedana. Ööriided võiksid olla hingavast materjalist, samuti voodipesu.

Soovitused parema une saamiseks

  1. Väldi kohvi ja musta teed
  2. Proovi tarbida vähem suhkrurikkaid tooteid, eriti õhtuti
  3. Tee trenni – nii kulutad üleliigset energiat
  4. Naudi õhtuti sooja vanni või dušši
  5. Mitte kunagi ära mine magama pahase tujuga
Copy
Tagasi üles