TAIMETARK ⟩ Kaitse end esiemade kombel: neli ülivõimsat ravim- ja toidutaime, mis võitlevad viirustega

Foto: Shutterstock
Copy

Kui ümberringi räägitakse aina enam kõikjale levivatest haigustest, mis inimkonda ähvardavad – nagu praegu paanikat külvav koroonaviirus –, siis on ainuke tõhus viis selle vastu kaitset leida ise ennast turgutama hakata ja teadlikumalt suhtuda nii endasse kui oma toiduvalikutesse.

Viirus ei saa midagi teha organismile, kelle immuunsus on tugev ja kes suudab sissetungijale vastu hakata. Mitte üksnes toit ega ravimid ei ole need, mis kaasa aitavad, mõjutab üldine meeleolu, hoiakud, emotsionaalne seisund. Ennekõike on oluline vältida erinevaid negatiivseid tundeid nagu hirm, paanika, liigne kurbus ja mure. Kõik negatiivsed mõtted on samuti immuunsust nõrgestavad ja tekitavad stressi, mis on nakatumise tegur number üks.

Loe veel: Kuidas laias maailmas toiduga terveks saadakse

Muretsemine ei aita, vaid nõrgestab. Siinkohal veel kord lõputult korrutatud mantra: viibida palju värskes õhus, nautida talverõõme, nautida loodust, juua palju vett, pesta sageli käsi. Nalja ja naeruga saab muuta positiivseks iga päeva, mure muudab keha kättesaadavaks haigusepisikutele.

Taimeriigist leiab terve rea võimsaid antioksüdante ja terviseturgutajaid.

Küüslauk

Küüslauk on üldse üks vanimaid ravimtaimi, mida kasutati Lähis-Idas juba umbes viis tuhat aastat tagasi. Tuntud kui tugevalt antibakteriaalsete omadustega toiduaine. Sisaldab looduslikku antibiootikumi, nimetatakse ka vene penitsilliiniks. On tõhusalt viirustevastane.

Süüa tuleks teda iga päev, hakkida salatitesse, segada erinevatesse toitudesse, teha küüslauguleiba. Küüslaugu teravat lõhna aitavad leevendada petersell, kaneel, tsitrusekoor, aniis, tähtaniis, pipar, münt, köömned, juust, või kohupiim ja koor. Kuumutamisel küüslaugu lõhn väheneb või kaob.

Apteekides on saadaval on ka küüslaugukapslid, mille toime kahtlemata nii tugev ei ole.

Loe ka: Taimetark soovitab: taimeriigi ravija number üks aitab seljatada vaat et kõik haigused

Astelpaju

Sisaldab suures koguses C-vitamiini, mis tagab organismile vastupanuvõime ja on parim kaitse viiruste vastu. Lisaks on ta ka terve rea vitamiinide allikas. Astelpajust saab valmistada jooki, süüa koos meega, pista suhu mõni mari iga päev.

Loe veel: Taimetark soovitab: astelpaju kui eestlaste rahvuslik rikkus

Jõhvikas

Vana tuntud rahvaravim. Palavikus haigele anti jõhvikamorssi, jõhvikast saab mahla, millest omakorda erinevaid magustoite, nagu näiteks mannavaht. Paar lusikatäit jõhvikat iga päev tagab tervise.

Loe veel: Taimetark soovitab. Mõista-mõista, mis see on? Punane pullike, jõhvist lõake?

Turgutav retsept: 1 tass mett, sibulaid, küüslauku, mädarõigast, 1 tass jõhvikaid. Ained peenestada ja segada meega. Hoida jahedas, võtta iga päev 1-2 supilusikatäit.

Sobib viirushaiguste ennetamiseks ja toetab organismi, suurendades vastupanuvõimet haigustele. Seda vägevat segu võib kasutada ka igapäevamenüüs, näiteks salatite maitsestamiseks.

Sibul

Kõikidele sibul ei meeldi, kuid loodetavasti ollakse teadlikud, et praegusel viiruste leviku hooajal tuleks eriti rõhku panna, et sibul oleks toidulaual vähemalt kaks korda nädalas. Sibulad ja teised laugulised on paraku mõnevõrra alahinnatud, aga tasub teada, et sibulates leiduvad fütokemikaalid toetavad kehas C-vitamiini toimimist, toetades sel moel tõhusalt immuunsüsteemi.

Loe veel: Kuidas laias maailmas toiduga terveks saadakse

Sibul ja teised laugulised on tugevalt antibakteriaalsed ja tekitavad organismile ka viirustevastase kaitse, kui neid tarvitada regulaarselt.

Sibul aitab alandada kõrget vererõhku ja ravida ateroskleroosi, soodustab seedimist ja suurendab vee eritumist neerude kaudu. Sibulal on veel kümneid tervistavaid omadusi, tasub uurida!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles