REISIKIRI ⟩ Maailma pikima õhuraudteega saab lennelda üle Armeenia

Naine
Copy
Halidzori-Tatevi õhuraudtee
Halidzori-Tatevi õhuraudtee Foto: Shutterstock

Halidzori-Tatevi õhuraudtee asub Armeenia lõunaosas Sjunikhi maakonnas. See 5,752 km pikkune õhuraudtee kulgeb üle Vorotani mäekuru ning ühendab ca 600 elanikuga Halidzori küla Tatevi külaga. Viimatinimetatu vahetus naabruses asub 9. sajandist pärit Tatevi klooster, mis on omataoliste seas Armeenia üks vanemaid ja tuntumaid.

Halidzori-Tatevi õhuraudtee teeb eriliseks asjaolu, et tegemist on maailma pikima peatuseta õhuraudteega (Guinessi rekordite raamatusse lisamisel oli märkeks «Longest non-stop double-track cable car»). Õhuraudtee avati 16. oktoobril 2010. Selle ehitasid Austria ja Šveitsi ettevõtted. Õhuraudtee maksumuseks kujunes ligikaudu 18 miljonit dollarit. Enamik vajaminevast rahast saadi eraannetustest.

Halidzori-Tatevi õhuraudtee, mille ametlik nimi on tõlkes «Tatevi tiivad», koosneb kahest liinist. Kummagi liini jaoks on kasutusel kolm kaablit – kaks kaablit on kasutusel gondli riputamiseks ja kolmas kaabel gondli vedamiseks. Mõlemad gondlid mahutavad 25–30 reisijat. Reisi eripäraks on, et gondlid liiguvad üheaegselt. See tähendab, et reis Halidzori külast kloostri poole algab samal ajal, kui reis Tatevi kloostrist Halidzori küla poole.

Reisi kestus on tavaoludes 11 minutit, kuid võib teatud ilmastikuoludes kujuneda kuni 15 minuti pikkuseks. Väga tugeva tuule korral õhutrammi liiklust ei toimu. Maksimaalne kiirus, mis reisi ajal saavutatakse, on 37 km tunnis ehk natuke enam kui 10 meetrit sekundis. Reisi ajal saavutatav suurim kõrgus maapinnast on 320 (teistel andmetel 360 m) m.

Loe Halidzori-Tatevi õhuraudtee kohta edasi Reisiguru koduleheküljet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles