Lillede tähendusi: kas kinkijal võib olla tagamõte?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevalilled.
Päevalilled. Foto: SCANPIX

Tänapäeval ei mõelda nii väga lillede tähendusele, kuid 18. ja 19. sajandil oli lillede keel tunduvalt olulisem, kirjutas Brigitte.de. Meelespeade tähendus on siililegi selge, kuid milline tagamõte võib olla teiste lillede kinkijail?
 

Roos

Vaieldamatult asub roos troonil kui «lillede kuningas» - nõnda on roosi kutsutud juba antiigist alates. Üle kogu maa on seda lille väga palju ostetud.

Kes seda lille kingib, saadab väga ühese signaali: punane roos tähendab kõikidest lõikelilledest enim kirge ja armastust. Roosad toonid on vähem pealetükkivad, need näitavad õrnu tundeid.

Nelk

Kes soovib teisele oma vastumeelsust välja näidata, võib vihjata seda kollaste nelkidega. 18. ja 19. sajandil oli lillekeeles kollaste nelkide sõnumiks «ma vihkan sind».

Nelgi puhul on aga värvil oluline roll, sest punane nelk tähendab hoopis «ma armastan sind kuumalt ja kogu südamest» ja seetõttu olid need arvatavasti ka töölisliikumise sümboliks. Valge nelk näitab, et kõik on võimalik ja kinkija on endiselt saadaval.

Päevalill

On sul viimasel ajal olnud palju nõudmisi ja ekstravagantseid soove? Millal keegi sulle viimati päevalille kinkis? Selle lille traditsiooniline tähendus on «sa oled liiga nõudlik».

Aga ära põe, see lill tähendab ka rõõmu ja soojust. Juba 4500 aastat on päevalilli kasvatatud Mississippi ja Mehhiko piirkonnas. 17. sajandist alates on päevalilleseemneid kasutatud Euroopas pagaritoodetes.

Tulp

Roosi kõrval on tulp lõikelilledest populaarsuselt teisel kohal, kuid peamiselt kultiveeritakse tulpe Hollandis.

Tulpide tähenduseks võib olla maniakaalsus: mida tumedam värv, seda vägivaldsemad on tunded. Must tulp tähistab leegitsevat kirge ja punane – lakkamatut armastust. Valge tulp vihjab, et lille vastuvõtja ei ole mingiteks erilisteks tunneteks võimeline.

Nartsiss

Juba lille nimi vihjab, et selle kinkimine ei ole tingimata kompliment. Nartsissid tähendavad edevust ja isekust ning nende kinkimine on vihjeks, et lillesaaja tuleks maa peale tagasi.

Teiselt poolt viitavad need ka kevade tärkamisele ja viljakusele. Hiinas on need hoopis õnne sümboliks. Nartsissi sibul näeb köögisibulaga äravahetamiseni sarnane välja, kuid on väga mürgine.

Ratsuritäht

Kes tunneb, et tahab öelda «ma olen sust sisse võetud», peaks haarama ratsuritähe järele. Väga suuri emotsioone aga need lopsakad õied ei sümboliseeri.

Gerbera

Gerbera armastab päikesepaistet ja sarnaselt vihjab nende sõnum - «sa teed kõik kaunimaks». Kontrastiks punastele roosidele võib gerberaid kinkida näiteks abivalmis naabritele ja lahkuvale kolleegile. Gerberaid on väga paljudes erinevates toonides, valgetest kollaste ja oranžidest punasteni.

Sirel

Kes kingib sirelioksa, ei pruugi rääkida üheselt mõistetavat keelt. Ühelt poolt tähendavad need intensiivselt lõhnavad õied kevadet, kuid ka uue armastuse sündi. Lillesaaja võib küsida endalt: «kas sa oled mulle truu?»

Krüsanteem

Krüsanteemid hüüavad saajale «mu süda on vaba!». Need viitavad pikale elule ja rõõmsameelsusele rasketes tingimustes. Tänapäeval on sel lillel üle neljakümne eri sordi ja värvivalik on väga lai.

Liilia

Liiliat hinnatakse paljudes kultuurides. Pole ka ime: see lill on sale, majesteetlik ja veetlevalt ilus. Valge liilia tähendab kristlikus kultuuris eelkõige neitsilikkust ja süütust.

See on Prantsuse monarhia tunnusmärk ja on alati olnud ka surma sümboliks. Seevastu kehtib roostepunase tiigerliilia kohta kirg ja iha. Kollased liiliad vihjavad valelikkusele ja kadedusele, oranžid liiliad viitavad aga ükskõiksusele.

Kummel

Nagu kuuma teena hallil talvepäeval, toob kummel tröösti. Juba sajandeid on seda kasutatud ravimtaimena. Kingina tuleks seda aga ettevaatlikult nautida: mõne jaoks väljendab see viha partneri armukadeduse pärast.

Karikakar

Ta armastab mind, ta ei armasta mind, ta armastab mind… Nii vastab karikakar armuküsimustele nagu oraakel. Valged õied ja kollane südamik: karikakar on ilmselt kõige tuntum kunst.

Neid on aga ka kollaseid ja roosasid. Karikakrad viitavad naturaalsusele ja puhtusele ning neid võib alati kinkida. Lihtsad lilled sobivad eriti teraviljade, moonide ja teiste põllulilledega ühte kimpu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles