Kuidas harjutada laps omaette magama?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Imikuna on mugav, kui laps magab kas vanemate voodis või selle kõrvale asetatud hällis. Öised toitmised nõuavad oma ning pärast sünnitust võib liikumine ja voodi kohal kummardamine olla paras katsumus. Kuidas aga lapse kasvades see vanemate voodis magamise harjumus välja juurutada? Pampers annab nõu.

Beebina on lähedus vajalik nii emale kui lapsele. Kui aga laps suuremaks kasvab, hakkab lapsega ühes voodis või toas magamine mõjutama nii vanemate und kui paarisuhet. Et uued harjumused võtavad aega, on mõned nipid, kuidas harjutamisprotsess muretumalt kulgeks.

Vali aeg

Iga õhtu ei pruugi uue korraldusega alustamiseks sobida. Kui parasjagu on muus elus käsil suured muutused – üks vanem on reisil, kolimine, teise lapse lisandumine perre – ei pruugi see olla hea aeg magamiskorra muutmiseks. Vali harjutamiseks periood, mil muu elu on stabiilne ning lapsel on hea kindel olla. Ärevus muude elumuutuste ees võib muuta uue magamiskorra lapse jaoks oluliselt keerulisemaks ja hirmsamaks.

Valmista ette

Mitte vaid täiskasvanu ei vaja enda ettevalmistamiseks aega. Räägi lapsele aegsasti, et muudatused hakkavad toimuma ning kuidas need välja näevad. Sättige koos tema uut voodit või tuba. Käige seda mitu korda päeva jooksul vaatamas ja mängige seal. Muuda see koht lapse jaoks huvitavaks ja toredaks.

Õhtune rutiin

Ilmselt on teil juba välja kujunenud oma magamamineku rutiin. On selleks vanniskäik või õhtujutu lugemine. Kui ei, siis nüüd on viimane aeg selle loomiseks. Õhtune rutiin aitab lapsel emotsionaalselt magama minekuks end ette valmistada. Sellest hetkest ei tohi lapsevanem enam murduda ja järgi anda. Lapsed on head manipulaatorid – süüa, joogijanu, pissihäda, tahan kalli. Õpi mõistma, mil lapsel tõesti on vajadus tualetti minna ja mil ta lihtsalt tahab voodist/toast välja saada.

Kui laps on harjunud teiega magama ning peab nüüd harjuma omaette toas magama, ära jäta teda sinna alguses üksi, kui ta sooviks sinuga olla. Jää lapse juurde uinumiseni. Lapse jaoks võib üksinda pimedas toas olemine hirmu tekitada ning vanem saab oma kohalolekuga näidata, et kõik on korras ja ta võib rahulikult unne jääda.

Analüüsimine

Kuigi analüüsimine on suurte inimeste töö, teevad seda omal moel ka lapsed. Arutage hommikul positiivse alatooniga õhtused uued harjumused. Kiida last, et ta on suureks kasvanud ja magab nüüd omaette nagu emme ja issigi. Kiida last edusammude eest.

Copy
Tagasi üles