Toidulaud, mis on rasedale ohtlik

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Rasedus on ilus aeg, kuid ühtlasi vastutab naine sel ajal lisaks enda tervisele ja heaolule ka sündimata lapse eest. Pampers tuletab meelde, et mõned toidud võiksid 9 kuu jooksul söömata jääda, kuna võivad kõhubeebile ohtlikuks osutuda.

Ema keha suudab last imetlusväärselt kaitsta väliskeskkonna mõjude eest. Kahjuks on baktereid, mille eest ka ema organism ei suuda kõhubeebit kaitsta.

Toores liha ja kala ning munad

Ilmselt üks põhilisemaid keeldusid, mida raseduse ajal jälgida, on toores liha ja kala. Kuumtöötlemata lihas ja kalas võib leiduda baktereid, mis võivad tekitada kurbi tagajärgi. Toorest kalast leiduva bakteri põhjustatud salmonelloos on kõige levinum bakteriaalne toidumürgitus maailmas. Imikutel, vanuritel ja nõrgenenud immuunsusega inimestel (sh rasedatel) võib kujuneda bakterist saadav haigus eriti raskelt, lõppedes vahel lausa surmaga. Toorest lihast võib saada infektsiooni toksoplasmoosi, mida seostatakse erinevate loote arenguanomaaliatega, seehulgas vaimne alaareng ja pimedaks jäämine.

Pastöriseerimata piimatooted

Listeeria bakterist on olnud viimasel ajal tavapärasest rohkem juttu. Listerioos ohustab eeskätt nõrgestatud immuunsusega inimesi ning võib rasedatel põhjustada raseduse katkemist või enneaegset sünnitust. Listerioosi võib saada nii pastöriseerimata piimast, juustust kui muudest piimatoodetest. Samuti näiteks suitsutatud kalast.

Alkohol

Platsenta ei suuda alkoholi välja filtreerida ning seetõttu jõuab see ka kõhubeebini. Alkohol võib oluliselt mõjutada loote arengut. Lisaks kaasnevad riskid nagu madal sünnikaal, väike peaümbermõõt, vaimsed ja kognitiivsed kõrvalekalded.

Kui sa pole kindel oma menüü valikul, konsulteeri arsti või ämmaemandaga. Enamus toitude puhul pole oluline niivõrd kogus, kuna ka väikeses koguses potentsiaalselt ohtlikus toidus võib esineda bakterit.

Copy
Tagasi üles