Põnev sihtkoht seksisõbrast turistile ehk vanade vibraatorite kodu

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Daam masseerimas oma otsmikku Liedbeck'i nimelise vibraatoriga aastal 1901. Reklaamides muidugi toona ei näidatud, mis otstarvetel kaadervärki veel kasutada võib.
Daam masseerimas oma otsmikku Liedbeck'i nimelise vibraatoriga aastal 1901. Reklaamides muidugi toona ei näidatud, mis otstarvetel kaadervärki veel kasutada võib. Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

San Franciscos asub üks vägagi eripärane muuseum - nimelt on sinna kokku kogutud erinevaid mehhaanilisi seadeldisi ja masinavärke, mida arstid (ning hiljem ka naised ise) orgasmide esile kutsumiseks kasutasid.

Juba klassikaliste kreeka ja rooma kultuuride ajast on erinevad arstiteaduse pioneerid kirjutanud paljudest naistel esinevatest haigussümptomitest, mida tihti kutsuti koondnimetusega «hüsteeria», ning soovitanud nende ravimiseks kutsuda esile «hüsteerilisi paroksüsme», maakeeli orgasme.

Algselt viisid arstid seda protseduuri läbi käsitsi, ent patsientide arv üha suurenes (huvitav küll, miks) ning ainult käeline tegevus ei katnud ära kõigi «haigete» vajadusi. Masturbeerimist tol ajal normaalseks ei peetud, seega hakati arstide poolt välja kirjutatud orgasme esile kutsuma erinevate seadeldiste abil ning esimesed algsed vibraatorid olidki sündinud.

Videos nähtava muuseumi eksponaadid on kokku kogutud ühte tuppa ning kõige vanem museaal nende kogus pärineb 19. sajandi lõpust. Kõige nooremad näitusel olevad seadeldised on aga loodud umbes 50 aastat tagasi ehk 1970ndatel.

Klipis räägib nii hüsteeriast kui vibraatorite ajaloost lühidalt muuseumi kuraator, dr Carol Queen, kes vastab ka erinevatele küsimustele, mida seoses muuseumiga on tihti küsitud. Lisaks tutvustab ta nende vastuste raames väga värvikalt ka mitmeid eksponaate, millest paljusid vaadates ei ütleks küll, et tegemist on vibraatori otstarvet täitvate masinavärkidega.

Kui reis ameerikamaale plaanis ning tekkis soov neid külastada, siis rohkem infot leiab muuseumi ametlikult kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles