8 võimalust, kuidas muuta kohvijoomine tervislikumaks

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Kohv
Kohv Foto: rawpixel.com/shutterstock

Kohv on üks populaarsemaid jooke maailmas. Paljud tervishoiutöötajad usuvad, et see on ka üks tervislikumaid jooke. Kui tunned, et sinu kohvijoomisest on tervislik sära puudu, siis ära muretse, sest Healtline.com annab sulle mõned nõuanded, kuidas see harjumus tervislikumaks muuta.

Ärge jooge kohvi pärast kella 2 päeval

Kofeiin stimuleerib, mis on kohvi populaarsuse üks põhilisemaid põhjuseid. See annab teile piisavalt energiat ja aitab teil ärkvel püsida, kui tunnete end väsinuna.

Kuid mida õhtusemal kellaajal te kohvi joote, seda tõenäolisemalt häirib kohvijoomine teie und. Sel põhjusel on oluline, et pigem tarbige kohvi hommikul või lõunal ning õhtul asendage kohv teega, mis sisaldab palju vähem kofeiini.

Kohvist hoidumine pärast kella 2 või 3 pärastlõunal on teie kehale hea stardipakk öise une kvaliteedi parandamiseks. Sellegi poolest ei ole kõik inimesed kofeiini suhtes võrdselt tundlikud, sest paljud inimesed võivad magada võrdlemisi hästi ka pärast hilisemat kohvijoomist.

Seega, kui tunnete, et teie unekvaliteet võiks olla parem, siis proovige kindlasti vältida kohvi joomist pärast kella 14. 

Kell 2.
Kell 2. Foto: Quality Stock Arts/Shutterstock

Ära lisage oma kohvile suhkrut

Kuigi kohv on oma olemuselt tervislik, saab selle väga lihtsalt tervisele kahjulikumaks muuta. Parim viis selleks on lisada oma kohvile hunnik suhkrut. Suhkur on vaieldamatult üks halvimaid aineid tänapäevases maailmas. Peamiselt tänu suurele fruktoosisisaldusele on suhkur seotud igasuguste raskete haiguste tekkega (näiteks rasvumine ja diabeet).

Kui te aga ei suuda oma elu ette kujutada ilma magusa kohvita, proovige seda magusamaks muuta looduslikke magusaineid kasutades – lisage joogile näiteks  mett.

Suhkur vs. mesi
Suhkur vs. mesi Foto: Lubo Ivanko/Shutterstock

Kasutage vaid kvaliteetset kohvi

Kohvi kvaliteet võib varieeruda sõltuvalt töötlemisviisist ja kohvioa kasvatamise viisist. Tavaliselt pihustatakse kohviube üle sünteetiliste pestitsiidide ja muude kemikaalidega, mis ei peaks sattuma inimkehasse.

Toidus sisalduvate pestitsiidide mõju tervisele on vaieldav. Praegu on väga vähe tõendeid selle kohta, et need põhjustavad inimese tervisele kahju, kui neid leidub toidus vähesel määral.

Sellegipoolest, kui teile valmistab muret kohvi pestitsiidisisaldus, kaaluge pigem mahekohvioa kasutamist. See peaks sisaldama vähesemal määral sünteetilisi pestitsiide.

Kohv
Kohv Foto: Anna Tamila/Shutterstock

Vältige liigset kohvi tarbimist

Kuigi mõõdukas kohvitarbimine on tervislik, võib ülemäärane joomine vähendada oluliselt kohvi kasutegureid. Liigsel kofeiini tarbimisel võib olla palju kahjulikke kõrvaltoimeid, ehkki inimeste tundlikkus kofeiini suhtes on erinev.

Üldiselt soovitab Health Canada mitte ületada kofeiini tarbimist 2,5 mg kg kohta päevas. Arvestades, et keskmine tass kohvi võib sisaldada umbes 9,5 mg kofeiini, vastab see kahele tassile kellegi jaoks, kes kaalub umbes 80 kg.

Kuid kordades suuremad kofeiinikogused (400–600 mg ehk umbes 4–6 tassi kohvi) päevas ei tekita enamikule inimestele kahjulikke kõrvaltoimeid.

Kohvitassid
Kohvitassid Foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Lisage oma kohvile kaneeli

Kaneel on maitsev ürt, mis seguneb hästi kohvi maitsega. Uuringud näitavad, et kaneel võib alandada diabeedikutel veresuhkurt, kolesterooli ning triglütseriidide (vererasvade) sisaldust. Kui soovite lisada kaneeli maitset kohvile, piisab vaid väiksest kaneelipuru raputamisest kohvile.
 

Kohv kaneeliga
Kohv kaneeliga Foto: Masson/Shutterstock.com


Vältige madala rasvasisaldusega või kunstlikke valgendajaid

Kaubanduses laialt levinud madala rasvasisaldusega piimatooted ning kunstlikud piimapulbrid on enamasti töödeldud ja võivad sisaldada kahtlase väärtusega koostisosi. Kusjuures siiani ei ole tehtud veel väga palju uuringuid piimavalgendajate kohta, mis ei sisalda piima. Kuna nende tootjaid on mitu, siis võivad mõned neist olla tervislikumad kui teised.

Sellest hoolimata on looduslikud tooted üldiselt parem valik. 

Piimavaba kohvivalgendaja asemel kaaluge kohvile täis rasvasisaldusega piimatoodete eelistamist, mis on rohuga söödetud lehmade piimast.

Uuringud näitavad, et piimatooted sisaldavad palju olulisi toitaineid. Näiteks piimatooted on suurepärased kaltsiumi allikad ning võivad vähendada osteoporoosi ning luumurdude riski.

Lisaks sööb lehm koos rohuga K-vitamiini, mis on samuti seotud luude parema tervisega.

Eelista naturaalseid piimatooteid.
Eelista naturaalseid piimatooteid. Foto: Shutterstock

Lisage oma kohvile natuke kakaod

Kakao sisaldab antioksüdante, mis on seotud tervislike eelistega, seal hulgas vähendatud südamehaiguste riskiga. Kohvile kakao maitse lisamiseks, pole vaja lisada üldse suurt kogust.

Kakaopulbri lisamine kohvile vähendab südamehaiguste riski.
Kakaopulbri lisamine kohvile vähendab südamehaiguste riski. Foto: Boontoom Sae-Kor/Shutterstock.com

Valmistage kohvi paberist kohvifiltri abil

Ilma kohvifiltrita valmistatud kohv sisaldab aineid, mis võivad tõsta suurel määral vererõhku. Paberist kohvifilter filtreerib need ained kohvi valmistamisel välja, aga laseb kofeiinil ning kasulikel antioksüdantidel läbi pääseda.

Kohvi valmistamine läbi filtri.
Kohvi valmistamine läbi filtri. Foto: Shutterstock
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles