Häbiväärne: jahmatav hulk Eesti vanemaid ei küsi lastelt luba nendega materjalide postitamiseks

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kui tegemist on vastutustundliku digitaalse vanemlusega, siis on raske tõmmata piiri, mis määratleb laste õiguste rikkumise koos laste turvalisuse ohustamisega ning foto- ja videomaterjalide kahjutu jagamisega mälestuste säilitamiseks. Tegelikult on olemas mõned põhireeglid, mida tuleb järgida, et muuta suhtlus sotsiaalmeedias võimalikult turvaliseks. 

Ülemaailmne küberturbeettevõte Kaspersky heitis valgust väljakutsetele, millega tänapäeva vanemad võivad silmitsi seista digitaalruumis suheldes, viies läbi uuringu. Kampaania keskendus digitaalse vanemluse eri aspektidele, sealhulgas fotode jagamisele, aruteludele laste digitaalse elu, küberkiusamise ja selle tagajärgede üle, jälgimisvahendite (näiteks geolokaliseerimine) kasutamisele. 

Uuringu kohaselt võib Eesti vanemate käitumine mõnikord olla ohtlik: näiteks postitab koguni 36% neist sotsiaalmeedias oma lapse kohta fotosid ja teavet ning 34% postitab oma lapse elust lugusid. Põhjused, miks sellist isiklikku teavet postitatakse, on erinevad: 61% vanematest jagab seetõttu, et on oma lapse saavutuste üle uhked, 51% soovib teavitada oma sugulasi, kuidas nende laps areneb ja kasvab ning 39% soovib säilitada mälestusi teatava digitaalse päeviku kujul. 

Muude arvamuste seas on ka mõtlemist, et fotod lastega saavad rohkem meeldimisi ja kommentaare kui ilma nendeta (23%). 31% soovib hea vanemana või eduka inimesena sotsiaalset tunnustust. 

«Mõnikord domineerib sotsiaalse tunnustuse saamise soov ja vanemad võtavad põhjendamatuid riske. Sellegipoolest on ülioluline mõista, et pärast avaldamist võivad materjalid sattuda valedesse kätesse ja tuua kaasa soovimatuid tagajärgi, näiteks identiteedivarguse, küberkiusamise või materjali muutumise potentsiaalselt kahjulikuks digitaalseks jalajäljeks. Seda enam tuleb lastelt küsida, kas nad soovivad teatud teabe avaldamist sotsiaalmeedias. See on oluline ja isegi kohustuslik, kuid paraku teeb seda vaid 30% Eesti vanematest,» ütleb Andis Steinmanis, Kaspersky tegevjuht Baltimaades. 

Kaspersky soovitab vanematel tungivalt järgida järgmisi turvalist jagamist puudutavaid nõuandeid.

1. Piirake juurdepääsu oma sotsiaalmeedia profiilidele ja muutke need nähtavaks ainult sõpradele. Ärge unustage üldisi turbesätteid, nagu kahekordne autentimine Instagrami rakenduses ja turvaline parool.

2. Foto- või videomaterjalide avaldamiseks koos lapsega küsige temalt luba. Kui nad on selleks liiga väikesed, on parem seda teavet mitte postitada. 

3. Installige usaldusväärne turbelahendus, veendumaks, et isiklikud materjalid ei satuks varguse objektiks ega võõrastele nähtavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles