Kas teadsid? Praktilised nipid lapse potile treenimiseks

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

„Millal ometi on õige aeg last potile treenida?“ See küsimus on paljudel lapsevanematel, kes ootavad pikisilmi mähkmemajanduse lõppu. Kui õige aeg ning valmisolek on laste puhul väga individuaalne, on siiski häid nippe, mille abil last potiga harjutada. Pampers jagab nippe, et potitreening valutumalt mööduks.

Märka õiget aega

Õige aeg on siis, kui laps teadvustab juba tualetis käimise tegevust ning tunneb selle vastu ka teatavat huvi. Siis tasub panna lapsele väike pott või prill-laud ning seejuures ei tohiks last selle kasutamisele survestada. Jälgi, millal laps ise hakkab selle vastu huvi tundma ning kiida last tema uudishimu eest. See aitab hoida kõigi osapoolte stressitaseme potitreeningul madalamal, kuid ilmselt hakkab laps ka pisut hiljem potti kasutama.

Eriti hea indikaator lapse huvi kohta on soov lasta vetsus vett peale. See näitab, et talle pakub sealne süsteem huvi. Lisaks on aeg õige, kui laps hakkab ise teavitama enda mustadest mähkmetest. Laps tajub ebamugavust märgadest mähkmetest ning see on hea stardipositsioon, kust edasi minna ning lapsele potil käimise vajalikkust selgitada.

Kui tahad treeningut planeerida

Ehk on tulemas puhkus ning võtad plaani potitreeninguga alustamise. Hea, kui olete sel ajal lapsega kodus või kodu lähedal. Sellisel juhul on treeningu periood intensiivsem: rääkige poti kasutamisest, lugege sel teemal lapsele lasteraamatuid või vaadake koos lasteraamatu pilte, valige koos välja pott ja nii edasi. Kaasake last võimalikult palju, et ta tunneks end selles protsessis osalisena.

Pane tähele:

  • Hea, kui laps käiks treeningu ajal toas ringi ilma mähkmeteta, et nii teie kui laps teaksite, millal ta pissib. Tõsta laps potile iga paarikümne minuti tagant ning kindlasti kohe pärast ärkamist ja söömist. Seda planeerivat meetodit võib praktiseerida ka mõned tunnid päevas.
  • Kui oled juba lapse potitreeningut alustanud, hoidu mähkmetest ka öösel ja pikemal autosõidul. Vastasel juhul saab laps aru, et on normaalne käia nii tualetis kui lasta püksi. See saadab segaseid signaale ning potitreening võib venida pikaks. Kasuta öösel voodis kummilina ning päeval spetsiaalseid treeningpükse. Õnnetusi ikka juhtub alguses ning treeningpüksid on heaks alternatiiviks pidevale mööblipesule.
  • Pane tähele, et premeeriksid last õige asja eest. Ära premeeri teda kommide või muu meeleheaga kuivade pükste eest – see peakski olema uus normaalsus. Kiida last, kui ta kenasti potil käib. Kindlasti väldi lapse häbistamist või kritiseerimist, kui tal peaks õnnetus juhtuma. See võib tekitada lapsel hirmu ja ärevust kogu protsessi ees ning viia selleni, et tema valmisolek väheneb või kaob üldse.

Lapsed on kõik erinevad ning mis sobib ühele, ei pruugi meeldida teisele. Jälgi oma last ning kohanda meetodeid vastavalt tema iseloomule ja vajadustele. Iga laps hakkab käima potil omal ajal, kuid muretseda ei tasu – ei ole ükski inimene jäänud mähkmetesse koolieani. Lapsed tunnetavad oma vanemaid hästi, seega väldi stressi ja anna protsessile aega.

Copy
Tagasi üles