Personaaltreener Rauno Rikbergi sõnul annab organism pärast pikki pühi tihtipeale ise märku, et tahaks midagi kergemat süüa. «Keha tuleks kuulata ja pakkuda talle rasvase liha asemel kergemaid valikuid,» pani kogenud treener südamele.
Personaaltreener soovitab: apelsini- ja rosmariinimarinaadis ahjukana kartulite ja jõhvikakastmega
Miks mitte kanafilee või ahjukana?! «Kanaliha on vähese rasvasisaldusega ja aitab tänu sellele kontrollida ka päevast kalorite tarbimist ning kaalu hoida või langetada. Vähem oluline pole ka asjaolu, et kanalihas leiduvad täisväärtuslikud valgud tekitavad pikemaks ajaks täiskõhutunde,» avaldas Rikberg, kelle sõnul võiks ahjukana puhul valida eelkõige rinnafilee tüki. «Tihtipeale kardetakse ka kananahka süüa, sest arvatakse, et see teeb paksuks. Tegelikult on kananahk küll kana kõige rasvasem osa, aga seda paisutatakse pisut üle — nahas on rasva 12%, mida on näiteks vähem kui lambalihas.»
Treener ja Talleggi saadik Rikberg soovitab proovida Britt Paju imemaitsvat ahjukana retsepti.
Apelsini- ja rosmariinimarinaadis ahjukana krõbedate kartulite ja jõhvikakastmega
Neljale
Vaja läheb:
- 1 broiler (nt Talleggi eestimaine)
- 1 apelsini mahl ja riivitud koor
- 1 spl Dijoni sinepit
- 1 spl soola
- 0,5 tl purustatud musta pipart
- 1 spl hakitud rosmariinilehti
- 3 spl oliiviõli
Lisaks :
- 0,5 apelsini
- 1 sidrun
- 2 rosmariinioksa
- 1 sl mett
Ahjukartp
- 1,5 kg kartuleid
- 1 spl oliiviõli
- rosmariinilehti
- 1 küüsluguküüs
- soola, pipart
Jõhvikakaste
Vaja läheb:
- 120 g (külmutatud) jõhvikaid
- 1 dl vett
- 0,5 apelsini mahl
- 1 rosmariinioks
- 3–5 spl mett
Valmistamine:
Sega kokku marinaadi koostisained: apelsinimahl ja –koor, sinep, sool, pipar, hakitud rosmariinilehed ja oliiviõli. Võta u 0,5 dl marinaadi ja pane väiksemasse purki hoiule, ülejäänud marinaad vala kanale ja hõõru korralikult kokku nii välimine pind kui sisemus. Kata kauss köögikilega ning jäta üle öö külmikusse maitsestuma. Tõsta kana u 1 tund enne ahju pistmist toatemperatuurile ja võta marinaadist välja. Pista kana kõhuõõnde rosmariinioksad, tükeldatud apelsin ja sidrun. Seo kanajalad kööginööriga kokku ja pane kana 180-kraadisesse ahju 1 tunniks ja 20 minutiks küpsema. Sega mesi varutud 0,5 dl marinaadiga ja kui küpsemisaja lõpuni on jäänud u 30 minutit, pintselda kana paar korda sellega üle. Valmis kanal lase u 10 minutit enne lahti lõikamist fooliumi all puhata, siis ei jookse lihamahlad välja ja maitse jääb mahlasem.
Ahjukartulite valmistamiseks koori kartulid ja lõika neljaks. Vala kartulitükid keeva veega potti, nii et kartulid oleksid kaetud, maitsesta soolaga ning keeda u 10 minutit. Kurna ja vala ahjupannile. Lisa poolitatud, koorimata küüslauguküüs ja ülejäänud koostisained ning sega. Küpseta 180-kraadises ahjus u 40 minutit, kuni kartulid on kuldpruunid. Viimase 10 minuti jooksul võid kuumust tõsta 200 kraadini, et pruunistumist kiirendada.
Jõhvikakastme valmistamiseks vala kõik koostisained väiksemasse potti ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning lase u 10 minutit podiseda, kuni jõhvikad on purunenud ja pehmed. Lase kastmel jahtuda.
Serveeri kana koos kartulitega, lisa soovi korral kaunistuseks apelsiniviile ja rosmariinioksi. Paku kõrvale jõhvikakastet.