Milline on näohooldustoodete pealekandmise õige järjekord?

Triin Sepp
Copy
Näohooldustooteid võib küll kapis olla lademetes, ent millises järjekorras peale kantuna saavutab parima tulemuse?
Näohooldustooteid võib küll kapis olla lademetes, ent millises järjekorras peale kantuna saavutab parima tulemuse? Foto: Shutterstock

Kindlasti leidsid mitmed naised ning mehedki sel aastal kingipakkide seest nahahooldustooteid, mis nende arsenali varem ei kuulunud, kõigi sees imelised ning aktiivsed toimeained. Nüüd on kätte jõudnud aasta lõpp ja tasub enese eest hoolitsemisele tähelepanu pöörata, et uuele aastale säravamalt vastu minna. Kasutusjuhendid on küll kõigil pakenditel olemas, ent eriti kui tegemist on erinevate firmade toodetega, siis pole lootust, et ka toodete pealemäärimise järjestus seal kirjas oleks. Ent millises järjekorras hooldustooted meie nahale siis ikkagi kõige paremini mõjuvad? 

Üldine soovitus on kasutada kergema tekstuuriga aineid kõigepealt ning seejärel järk-järgult kanda nahale aina paksema konsistentsiga tooteid. Tegemist on täiesti tõese soovitusega ning nii saab nahk igast tootest kõige enam kasulikke aineid kätte. Õiges järjestuses toodete pealekandmine aitab muuhulgas palju paremini ka probleeme leevendada ja ennetada. Nii aitavad näiteks hommikul pealekantavad tooted meie nahka kaitsta väliskeskkonna kahjulike mõjude eest, öised tooted aga omavad kaitse asemel teisi funktsioone, vahendab HuffPost.

Tähele tasuks panna ka seda, kas kasutatavad tooted on kosmeetilised või kliinilised. Kosmeetilised tooted ei ole loodud jõudma kaugemale, kui naha pealmine, surnud rakkudest koosnev kiht. Kliinilised tooted aga on loodud selleks, et jõuda sügavamale ning kutsuda esile ka muutusi, nad on seetõttu palju tugevama toimega ega vaja mitme erineva toote korraga kasutamist ning tavaline puhastus-seerum-niisutus-kaitse kooslus on täiesti piisav. Aga milline see järjekord siis ikkagi on?

Soovituslik hommikune näohooldusrutiin:

1. Puhastav toode

2. Sprei või näovesi

3. Seerum

4. Niisutav toode

5. SPF-kaitsega toode

Soovitatav õhtune näohooldusrutiin:

1. Puhastav toode (õhtul on nahale soovitatav teha topeltpuhastus kahe tootega, et päevane mustus ikka korralikult maha saada)

2. Sprei või näovesi

3. Happega vatipadjake, näotoonik või keemiline koorija

4. Retinooli sisaldav toote, kui sellist kasutad (aga mitte samal õhtul eelmises punktis olnud happega!)

5. Seerum

6. Niisutav toode või näoõli

Kui nüüd tekkis küsimusi neis nimekirjades leiduvate toodete ja nende kasutamise kohta, siis allpool on selgitused ning detailid.

Puhastav toode

Hea soovitus on alati teha nahale topeltpuhastus, alustades geelja puhastiga rasusele/normaalsele nahale ning õrnatoimelise ja niisutava puhastiga kuivale nahale. Seejärel puhasta nahka happe baasil puhastava tootega, mis aitab kiirendada naharakkude uuenemise protsessi ning eemaldab naha pinnalt surnud rakud. Hommikul on soovitatav kasutada kergemat puhastit, mis võib õhtuses rutiinis jääda teiseks laineks.

Sprei või näovesi

Spreid pole küll alati näohooldusrutiinides välja toodud, ent uuringud on leidnud, et selline peen veeaur nagu spreipudelist tuleb, aitab nahal hästi taastuda pindmisest niiskuspuudusest. Selline probleem tekib tihti inimestel, kes veedavad palju aega kuivades, õhukonditsioneeriga ruumides. Eriti tasuks valida sellised tooted, kus on niisutavad toimeained nagu hüaluroonhape, glütseriin või aaloe.

Toonik, happega vatipadjake või keemiline koorija

Neid kolme toodet tuleks kasutada kohe pärast puhastamist või spreid. Happega vatipadjakesed aitavad kiirendada naharakkude uuenemist ning valmistavad nahka ette teiste toimeainete vastuvõtmiseks. Kui alles alustad happeliste näohooldustoodetega või ei ole sul eriti esiletükkivaid nahaprobleeme, siis on soovitatav kasutada piimhappega tooteid.

Keemilised koorijad jaotuvad kolmeks: AHA (alfahürdoksühape), BHA (beetahüdroksühape) ning PHA (polühüdroksühape). PHA on sealjuures kõige õrnem ning sobib kasutamiseks kõigile, AHA on soovituslik päikesekahjustustega, vananevale ning kuivale nahale, BHA aga normaalsele ning rasusele nahale.

Toonikud leiavad kasutust samuti naha ettevalmistuses järgnevate sammude jaoks ning nad tasakaalustavad naha pH-taset, tuleb lihtsalt leida oma nahatüübiga sobiv. Ent kui inimesel on rosaatsea või mõni sarnane haigus, tasuks toonikuid vältida, sest sellisel juhul need ärritavad nahka. Akne puhul on toonikud väga kasulikud. Kindlasti tuleks unustada vana kooli õpetussõnad, mille kohaselt alkoholi baasil toonikuga soovitati eemaldada viimased meigijäägid näolt.

Retinool

A-vitamiin ehk retinoidid on kõige sagedamini soovitatav aine, millega võidelda vananemise, pigmendilaikude ning akne vastu. A-vitamiinist saadavad ained on mitmes eri vormis, ent enamasti seerumi või kreemi kujul ning retinool ongi laiema kategooria –retinoidide – all. See aine aitab stimuleerida paljusid näonahas sisalduvaid rakke, mille tagajärjel need toodavad rohkem kollageeni (muutes nahka elastsemaks) ja hüaluroonhapet, ning aitab kaasa naharakkude uuenemise kiirendamisele, tuues kaasa niisutatuma, siledama ning säravama naha.

Seerum

Geeljad ning vee baasil seerumid olgu näohooldusrutiinis viimased enne lõplikku niisutust, sest need sisaldavad suuremaid molekule, mis imenduvad nahka aeglasemalt. Seega tasub kiirelt imenduvad tooted kanda nahale kõigepealt, see annab hiljem pealekantud ainetele rohkem aega nahka imbuda. Toote viskoossuse järgi ei saa imendumise kiirust alati täpselt paika panna, ent enamasti töötab järjekord vedelamast paksemateni, et saavutada parim toime.

Niisutavad tooted ning näoõlid

Niisutavad tooted on enamasti üsna paksu konsistentsiga ning peaksid seetõttu olema näohoolduses viimased. Hea koostisega niisutajat on vaja näole kanda vaid hernetera-suurune kogus, rohkema tootega ei saavuta paremat tulemust ning ka tihkem toode ei tähenda tingimata niisutatumat nahka. Näoõlisid soovitatakse kasutada kuiva või väga kuiva nahaga inimestel.

SPF-faktoriga toode

Päikesekaitsefaktoriga toode läheb näole kõige viimasena ning seda nii suvel kui ka talvel. UVA-kiirgus, mis on kõige tugevam, on väljas ka külmade ilmadega, seega tasub kasutada kas SPF 30 või SPF 50 faktoriga kreemi. Lisa herneterasuurune kogus näo igale suuremale alale ning seejärel hõõru ühtlaselt laiali.

Näohooldusrutiini ülesehitamine võtab aega ega juhtu üleöö. Õpi tundma oma nahka ning pea meeles: firmad soovivad sulle iga hinna eest tooteid maha müüa, kuid sina ise saad hinnata, kas pakutav toode sulle kasuks tuleb. Seega, pese nägu korralikult, ära liiga palju koorijat kasuta ning kasuta päikesekaitsega kreemi – ja lisa muud sammud sellele baasrutiinile vastavalt vajadusele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles