Kaval nõks: kuidas saada torkiv ja villane kampsun siidpehmeks

Naine
Copy
Foto: George Shervashidze / Pexels

Õige talv ilma paksu kampsuni või džemprita naljalt ei möödu. Tundlikku nahka  näpistab aga vill nii valusasti, et ajab vastikult sügelema ja muudab kogu olemise tüütult ebamugavaks. Õige hooldusega saab kampsunid (uuesti) pehmeks. 

Kas ka sul on mõni kampsun kapis, mis ootab kannatlikult oma järjekorda, aga sina näid seda eiravat?! Ei, see pole miski kole jõulukampsun, õigupoolest ei ole tal muud häda, kui et ta torgib. See ei pea nii olema! Proovi järgmisi nõkse ja sellest kampsunist võib veel su uus lemmik saada.

Šampoon pesuvahendina

Enamik villaseid riideesemeid on mõeldud käsitsi pesuks. Õigete lisanditega saad sa kampsuni nii puhtaks kui ka pehmeks. Väike kogus õrna juuksešampooni, -palsamit või -maski siluvad karvaseid villakiude ja muudavad esemed jälle kantavaks. 

Sealjuures tuleb tähele panna, et need juuksehooldustooted ei sisaldaks valku lagundavaid ensüüme, proteaase, kuna need hoopis kahjustavad villakiude. Villaelastsuse säilitamseks on muidugi spetsiaalsed villa pesuvahendid kõige õigem valik. Tavalise pesuvahendiga tekib oht, et villakiud muutuvad rabedaks ja karedaks ning hakkavad muidugi jälle torkima. 

Öö külmkapis

Vana koduperenaiste tarkus, mis aitab karvaste villaesemete puhul: paki pullover ööseks plastkotti ja pane külma. Sellised karvased kiud nagu angoora näiteks ei aja pärast külmakuuri enam nii palju karvu teistele rõivaesemetele ning jätavad ka nahale oluliselt meeldivama tunde. 

Kui su villaese on aga vildistunud, pane see ülikontsentreeritud pesupehmendi lahusesse ja taasta seejärel vorm. 

Õige kuivatamine

Kuna vill läheb kergesti vormist välja, siis peaks pulloveri pärast pesemist jälle ettevaatlikult tagasi vormi tõmbama.

Kõige parem oleks kuivatada lapiti, käterätiku peal, küll aga mitte küttekolde läheduses ega ka säravas päikeselõõsas — nii võivad värvid tuhmuda. Pesukuivati villaprogramm võib samuti meeldivalt pehme tunde jätta. 

Äkki oled sa allergiline?

Kui see kõik ei aita ja sul on ikka tunne, et villane džemper torgib nagu hull, siis võib sul olla ka villaallergia. See polegi nii harv nähe. Paljud inimesed ei talu puhast villa ja saavad sellest nahaärrituse. Mõnikord aitab, kui kannad pulloveri all õhukesest materjalist pluusi. Kui mitte, siis vali segakiududest villapullover ehk siis selline, mis sisaldab ka kunstkiudu. Sageli on see allergikule meeldivam pääsetee kui loomsed kiud, kirjutab Freundin.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles