Iidne tava ⟩ Punane pesu aastavahetusel toob õnne

Naine
Copy
Foto: Alina Vilchenko / Pexels

Punane pesu aastavahetusel toob õnne — nii usuvad naised Itaalias, Prantsusmaal ja Hispaanias.  Aga ka Hiinas ja Mehhikos. Erinevate allikate sõnul on see komme püsinud juba aastasadu. 

Kui sa veel ei tea, mida aastavahetusel selga panna, siis ära murra kauem pead, sest vähemalt riiete «all» tuleks  säravpunast pesu kanda — tegumood ja lõige on teisejärgulise tähtsusega. Vana komme lubab nimelt, et need, kes võtavad uue aasta  punases aluspesus vastu, kogevad õnne, edu ja eelkõige armastust. Ka tervis ja kirg hakkavad tuure koguma, kirjutab T-online.

Mõned pisiasjad

Teatud piirangud selle kõige juures siiski on: punast aluspesu ei tohi ise osta, vaid see peab olema kingitud ja aastavahetusel tuleb seda esimest korda kanda. Lisaks tuleb pesu uuel aastal ära visata, sest muidu võlujõud ei toimi.

Kes nendesse traditsioonidesse ei usu, eks see näeb punases aluspesus «lihtsalt» võrgutav välja. 

Miks toob punane aluspesu õnne?

Kust on pärit ebausk punase aluspesu aastavahetuse-maagiasse, pole teada. Eriti on see komme aga levinud Itaalias. Oletatakse, et asi sai alguse esimese Rooma keisri Augustuse ajal. Sel perioodil olevat punast aluspesu peetud õnnetoojaks.

Teine teooria ütleb, et tava sai alguse hoopis Hiinast, kuna punane värv sümboliseerib Aasias õnne ja jõukust. Kas seal peetakse punase aluspesu kandmist Hiina uusaastal õnnetoojaks. 

Võimalik on isegi selline variant, et Veneetsiast pärit ja oma sõnul Hiinas käinud reisisell ja maadeuurija Marco Polo juurutas seda ebausku oma reisikirjeldustega 13. sajandi Itaalias ning taaselustas selle vana Rooma kombe. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles