Forbes: need on maailma kõige mõjukamad naised 2019

Naine
Copy
Oprah
Oprah Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS

Majandusajakiri Forbes on oma valiku teinud: need naised suunasid ilmaasjade käiku möödunud aastal eriti võimsalt. 

Aktivistid, muusikud, poliitikud ja teised juhtivad jõud: majandusajakiri Forbes valis 2019. aasta maailma 100 kõige mõjukamat naist. Need imelised naised on jäänud oma  arvamusele kindlaks, tõestanud suurepärast ärivaistu ning astunud nõrgemate kaitseks välja.

Kolm esinumbrit 

1. Angela Merkel

«Terasest närvidega» Saksamaa liidukantsler Angela Merkel on 2005. aastast alates esimene naissoost poliitikust liidukantsler Saksamaal. Ühtlasi on ta kõige kauem võimul olnud valitsusjuht Euroopa Liidus. Forbesi edetabelis on ta esikohal juba üheksandat aastat järjest. 

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel 
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel Foto: DAVID W CERNY/REUTERS

2. Christine Lagarde

Teisel positsioonil on Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde, kes oli enne seda Rahvusvahelise Valuutafondi peadirektor ja eelmise aasta maailma kõige mõjukamate inimeste edetabelis 22. kohal. On nimetanud end ka targaks öökulliks.

Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde Foto: JOHN THYS/AFP

3. Nancy Pelosi

Nancy Pelosi on praegune USA Esindajatekoja spiiker. Ta oli Esindajatekoja 60. ja esimene naissoost spiiker. Pelosi süüdistas Trumpi võimu kuritarvitamises ning andis detsembri alguses Esindajatekoja õiguskomiteele korralduse koostada ametikuriteo süüdistus Ameerika president Donald Trumpi vastu. 

Esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi 
Esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi Foto: Paul Kitagaki Jr./ZUMAPRESS.com

Uustulnukad ja teised ärksad pead

Pole imekspandav, et esimesed kümme selles edetabelis on poliitika või majandusega seotud naised, nende hulgas näiteks Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen Belgiast, General Motorsi CEO Mary Barra ja IBMi CEO Ginni Rometty Ameerikast.

Meelelahutusmaailmast on tegijaid küll ja rohkem: näiteks kuulus saatejuht, filantroop ja ettevõtja Oprah Winfrey oli nimekirjas 20. kohal, muusik ja ettevõtja Rihanna oli sel aastal esimest korda edetabelis — 61. kohal. Viis kohta temast allpool, 66. kohal oli laulja, helilooja ja filminäitleja Beyoncé Knowles. 

Beyoncé andis värskes «Lõvikuninga» uusversioonis oma hääle Nalale. Foto filmi esilinastuselt. 2019.
Beyoncé andis värskes «Lõvikuninga» uusversioonis oma hääle Nalale. Foto filmi esilinastuselt. 2019. Foto: KEVIN WINTER/AFP

Forbesi kuulsuste edetabeli «Celebrity 100» esikohale platseerunud Taylor Swift oli mõjukate naiste edetabelis 71. kohal. 

Keskkonna-aktivist Greta Thunberg, kelle ajakiri Time nimetas aasta inimeseks, lõpetas Forbesi mõjuvõimsate naiste edetabeli, olles tabelis samuti esmakordselt ning täpselt 100. kohal.

Greta Thunberg oma kodus Stockholmis. 2018
Greta Thunberg oma kodus Stockholmis. 2018 Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT/Svenska Dagbladet

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles