Päevatoimetaja:
Heidi Ruul
Saada vihje

Koogikuninganna Sandra Daškova avaldab oma salajase piparkoogiretsepti

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Tere AS

Koogikuninganna Sandra Daškova avaldab oma salajase piparkoogiretsepti, et innustada kõiki tegema ise piparkoogitainast. Sandra ütleb, et enda tehtud taina sisse saab panna oma rõõmsa jõulumeeleolu — siis maitsevad piparkoogid eriti hästi!

«Pühad ei ole enam üldse kaugel ning õigete piparkookide valmistamisele kulub mitu päeva, sest piparkoogitainas peab külmkapis mõned päevad enne seisma, alles siis võib hakata tainast rullima ning piparkooke vormima,» räägib Sandra. «See retsept on seni olnud täielik saladus, kuid viimasel ajal on minu käest väga palju küsitud, et kuidas valmistada maitsvaid piparkooke, seepärast otsustasin seda nüüd kõigile jagada. Nagu öeldakse — jagatud rõõm on kõige suurem rõõm!»

Sandra lisab, et kindlasti tuleks kaasata piparkookide tegemisse ka kõige pisemad: «Just nemad tunnevad jõuludest erilist rõõmu! Isad-emad, võtke lapsed kampa ning veetke koos üks tore piparkoogitegu. Näidake lastele, et piparkoogitainas ei tule ainult poest! Soovin kõikidele sõbralikku ja mõnusat jõuluaega!»

Sandra piparkookide tegemise õpetus

Vaja läheb:

  • 300 g tumedat suhkrusiirupit
  • 100 g suhkrut
  • 250 g võid (nt Tere) 
  • 3 spl jahvatatud kaneeli
  • 2 tl jahvatatud nelki
  • 2 spl jahvatatud kardemoni
  • 2 tl jahvatatud ingverit
  • 0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
  • 500 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 muna

Valmistamine:

Kuumuta potis suhkrusiirup ja suhkur ning keeda mõni minut. Võta pott tulelt ja lisa või ning sega korralikult läbi. Lisa kaneel, nelk, kardemon, ingver, muskaatpähkel ja soovi korral ka riivitud apelsinikoor. Lase segul täielikult jahtuda. Lisa jahu, küpsetuspulber ja muna. Sega ühtlaseks massiks ning tee sellest pall, mille paned paariks päevaks külmikusse seisma. 

Küpsetamispäeval rulli jahusel pinnal taigen lahti ning tee vormi abil meelepärased kujukesed. Tõsta need küpsetuspaberiga ahjuplaadile ja küpseta 190 kraadi juures 6–8 minutit. Seejärel jääb üle vaid soovi korral piparkookide kaunistamine ning loomulikult maiustuste nautimine!

Tagasi üles