Kas teadsid? Need on varajase raseduse üllatavad tunnused

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Kuidas saada aru, et oled lapseootel? Filmidest nähtud äkiline iiveldus ja oksendamine kimbutavad rasedaid tegelikkuses enamasti siis, kui juba mõni aeg on raseduse algusest möödas. Õiged varajased raseduse tunnused võivad sul aga hoopis märkamata jääda.

Esimene vihje, et oled lapseootele jäänud, võib olla väsimus. Esimesel kolmel kuul toimub kehas palju ja see muudab tulevase ema senisest jõuetumaks. On normaalne, kui tunned vajadust terve päeva diivanil lamada ega jaksa midagi teha. Suurem väsimus peaks teiseks trimestriks taanduma, kuid alguses võib olla päris harjumatu. Eriti siis, kui oled harjunud aktiivse elutempoga.

Krambid ja menstruatsioonilaadne kõhuvalu on samuti varajase raseduse sümptomid, mida aetakse sageli segamini hilineva menstruatsiooniga. Kui siiski viimast õigel ajal ei tule ning kõhuvalu või krambid jätkuvad, haara rasedustesti järele.

Tundlikud rinnad võivad anda aimu nii saabuvast menstruatsioonist kui varajasest rasedusest. Rinnad muutuvad raskemaks ja tundlikumaks. Osal naistel ei ole valulikud rinnad vaid raseduse alguse sümptom, vaid kestab kuni sünnituseni.

Juba esimestest rasedusnädalatest võib mõnd naist kimbutada kõhukinnisus. Hormonaalsed muutused kehas mõjutavad ka seedimist. Aeglane seedimine on rasedatel sage probleem, kuna nii võimaldab keha enne jääkide väljutamist sellest kõik vajaliku kasvavale kõhubeebile varuda.

Et emotsioonide karussell rasedusega kaasas käib, on ilmselt enamuse jaoks juba teada. Kuna hormoonitase tõuseb juba raseduse alguses kiiresti, hakkavad tujud raseda kannatust proovile panema üsna kohe. Keha võimas hormoonikogus paneb raseda kiiremini ärrituma ja emotsionaalsemalt asjadele kaasa elama.

Kui täheldad neid sümptomeid endalgi ning menstruatsioon pole veel alanud, tee igaks juhuks rasedustest. Salakavalad märgid võivad sulle vihjata, et ees ootab suur ja põnev elumuutus.

Copy
Tagasi üles