Proovi järele: arendavad harjutused väikelapsele

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Laps läbib esimesel eluaastal peadpööritavaid arenguetappe. Pampers jagab harjutusi, millega saab aidata kaasa lapse loomulikule arengule.

Lapse areng on väga individuaalne. Igal laps õpib uusi asju omas tempos ning arengu takka kiirustamine lapsele kasuks ei tule. Küll aga on võimalik teha lapsega koos väikeseid harjutusi, mis aitavad tal maailma avastada ning lihaseid arendada. Esimese aasta jooksul omandavad lapsed palju uusi oskusi, mis aitavad neil jõuda järgmise arenguetapini. Oluline on jälgida, et lapse vastumeelsuse korral tasub mis tahes harjutus lõpetada.

Aita laps:

Pead tõstma

Esimesel eluaastal on kõhuliolek beebi arengule väga oluline. Kõhuli olemine mitte ainult ei aita gaaside vastu, vaid treenib ka kaela- ja kerelihaseid. Alguses võib laps pisut pahameelt väljendada, kuna kõhuli olla on alguses beebi jaoks raske. Ära lase end kergest jorinast häirida ja aseta beebi regulaarselt ikka kõhuli. Umbes neljandast elukuust võiks laps veeta suure osa ärkveloleku ajast põrandal, kus ta saab õppida end tunnetama.

Et harjutada beebit pead tõstma ja hoidma, ole ise kõhutava beebi ees. Nii saad tõmmata tema tähelepanu oma jutu ja tegevusega.

Pöörama

Hoia kõhuli lamava lapse ees mänguasja ning liiguta seda aeglaselt paremale ja vasakule. See julgustab last end asjaga kaasa pöörama.

Keerama

Lapsel saab aidata keeramiseks vajalikku nippi ise kätte saada. Pane laps selili, tõsta üks jalg risti üle teise ning aita nii lapsel ümber keerata. See nipiharjutus aitab ka arendada vastavaid lihaseid.

Roomama

Kui laps juba end põrandal kõhuli olles üles lükkab ja sirutab, hakkab ta peagi ka edasi liikuma, kuid teeb seda mööda põrandat. Aseta tema ette pehmeid väikeseid takistusi, näiteks patju, mis sunnib ta nendest üle upitama ning lükkama end selleks neljakäpukile. See aitab tal harjutada roomamist.

Teine hea harjutus on selili lamava lapse jalgade blokeerimine. Kui laps proovib jalgu sirgu lükata, hoia oma kätt ees. Nii lükkab laps oma jalgu vastu sinu kätt ja treenib sellega lihaseid.

Kõndima

Rattasõidu võimlemisharjutus on universaalne. Seda kasutatakse juba pisikeste beebidega nende kõndima hakkamiseni välja. Selili lamava lapse jalgadega väntamisliigutusi tehes arenevad lihased ning valmistavad ette seismiseks ja kõndimiseks.

Tasakaalu hoidma

Koos lapsega käsikäes kükitamine, hüppamine ja harki-kokku hüppamine aitab parandada nii koordinatsiooni kui tasakaalu. Lisaks aitab mänguline ja energiline ühistegevus lapsel end välja elada ja tugevdada sidet lapse ja vanema vahel.

Copy
Tagasi üles