Päevatoimetaja:
Heidi Ruul
Saada vihje

Kuninglik seto retsept: ahjupuder kruupide ja suitsulihakastmega  

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Ülle Jukk

«Ahopudõr suurmidõga» ehk kruupidega ahjupuder ehib iga õiget pühadelauda ja selle tõhusa piduroa autoriks on Iti Leevävabrik Võrumaal. 

Võrumaal asuva köögi Iti Leevävabrik asutaja Iti Toom sõnab: «Pean toidukohta ning viin läbi leivaastjas juuretisega taluleiva  ja -saia õpitubasid. Meie toidud on kodused, pärinevad nii Seto köögist kui ka laiemalt piirkonnast.  Märgiliseks tooteks on saanud meie vormita põrandaleib. 

Seto Kuningriigi päevaks keetsime poolele tuhandele külalisele kartulitambi jaoks kogemata topeltkoguse kruupe. Et toitu mitte raisku lasta, küpsetasime kruubid ahjus taluvõiga üle ning pakkusime eraldi roana koos suitsulihakastmega.»

Ahopudõr suurmidõga (ahjupuder kruupidega)

Vaja läheb:

  • 2 klaasi odrakruupe
  • 1,5 l vett
  • 1,5 tl soola
  • 100 g taluvõid

Suitsulihakaste:

  • 300 g keedetud suitsupõske
  • 300 g taisemat maasuitsuliha
  • 2 sibulat
  • 4 küüslauguküünt
  • 1 kg hapukoort (20%)
  • veidi kohvikoort (10%)
  • 1 loorberileht
  • riivitud muskaati
  • purustatud musta pipart
  • vajadusel soola

Valmistamine:

Pese kruubid kuuma veega ja pane ahjupotti. Kalla peale vesi, lisa sool ning kata võitükikestega. Hauta ahjus 175 kraadi juures 1,5 tundi. Krõbeda kooriku saamiseks lisa viimaseks 10 minutiks kuumust juurde kuni 200 kraadini. Puder saab väga maitsev ka puuahjus hautades.

Prae hakitud lihad pannil sibula ja küüslauguga kuldseks, vala peale hapukoor ning paksuse lahjenduseks rõõska koort. Lase korraks keema tõusta, maitsesta.

Tagasi üles