See traditsiooniline pirukaretsept on pärit äsjailmunud eesti- ja inglisekeelsest kokaraamatust «Eesti rahvustoidud. Traditional Estonian Cooking».
Jõuluretsept: kodused porgandipirukad
Porgandipirukad
Vaja läheb:
Tainas:
- 8 dl jahu
- 2,5 dl piima
- 20 g pärmi
- 0,5 dl suhkrut
- 1 tl kardemoni
- 1 tl soola
- 50 g võid
Täidis:
- 500 g porgandeid
- 50 g võid
- 2 muna
- soola
- suhkrut
- muskaati
- pipart
Määrimiseks:
- muna
Valmistamine:
Pärmitaina valmistamiseks peavad kõik ained olema toasoojad. Sega pärm 1-2 tl suhkruga ja jäta mõneks minutiks vedelduma. Soojenda piim leigeks (37 kraadini), lisa vedeldatud pärmile, sega juurde pool jahust, lisa suhkur, sool, kardemon. Klopi kissellisarnast tainast veidi aega, nii moodustub tainasse rohkem sideainet. Lisa sulatatud toasoe või ja ülejäänud jahu, jätka segamist. Pane tainas sooja kohta kerkima, kuni selle maht on peaaegu kahekordistunud.
Vahepeal valmista täidis. Keeda porgandid, haki tükkideks. Keeda üks muna ja haki tükkideks. Sulata või. Lisa porgandisegule sulatatud või ja üks lahtiklopitud toores muna ja hakitud keedetud muna. Maitsesta soola, suhkru, muskaatpähkli ja pipraga.
Rulli kerkinud tainas 0,5 cm paksuseks. Pane ühele tainaäärele lusikaga ühelaiuste vahedega täidisekuhjakesed. Pane tainaäär peale, suru servad sõrmedega kinni ja lõika pirukavormiga välja poolkuukujulised pirukad. Aseta pirukad määritud ahjuplaadile. Lase kerkida. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 200 kraadi juures 10–15 minutit.
Margit Mikk-Soku ja Ragnar Soku uus kokaraamat «Eesti rahvustoidud. Traditional Estonian Cooking» (Kirjastus Tulip) tuletab meelde häid Eesti toite, mida on põlvest põlve söödud ja armastatud.
«Selles raamatus on Eesti rahvusköögi kullafondi parimad palad. Need, mida tegid meie emad, vanaemad, vanavanaemad ja mida tänaseni palavalt armastatakse. Need on toidud, mis sulavad suus, teevad terveks ja õnnelikuks. Neis on mälestused lapsepõlvest, kodusoojusest, hea toidu naudingutest, pere koosolemise rõõmust,» ütleb Margit Mikk-Sokk.