Miks mu laps juba ei kõnni?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

On näha, et lapsel on tahtmist astuda esimesed sammud, kuid need ei taha kuidagi tulla. Pampers annab nõu, kuidas lapsele kõndima õppimisel abiks olla.

Kõndima õppimine on uus oluline etapp lapse arengus ja lapsevanema elus. Enam ei saa lapselt sekundikski silmi ära. Kuigi lapse kõndima hakkamine toob vanemale kaasa uued hirmud ja kohustused, on see ometi nii oodatud hetk.

Oluline on meeles pidada, et laps peaks kõndima hakkama siis, kui ta selleks ise valmis on. Enne ei maksa teda sundida ega selleks kuidagi treenida. Füsioloogiliselt on lapse keha valmis kõndima kõige varem alates kaheksandast elukuust, kuna siis on vajalikud sidemed ja lihased koormuseks valmis. Küll aga areneb iga laps omal kiirusel ning kõik vahepealsed etapid, näiteks roomamine ja käputamine, on olulised lihaste ettevalmistamiseks. Hea mäng, mis aitab lihaseid treenida, on lapsega mööda tuba võidu neljakäpukil liikumine.

Füsioterapeudid rahustavad, et kõndima hakkamine on aja küsimus ning alla aastasel lapsel pole vaja enamasti midagi ise arendada. Laste arengutempo on erinev ning sõltub keskkonnast, aga ka anatoomilistest eripäradest. Väike laps vajab eeskätt turvalist keskkonda ja armastust. Sageli kipub lapsevanemad aga olema võistlushimulised, mis võib teha pigem kahju kui kasu. Kui on soov leida võimalusi, kuidas oma last füüsilise arengu teel aidata, tasub konsulteerida füsioterapeudiga. Nemad oskavad hinnata konkreetse lapse valmisolekut ja vajadusi.

Kui laps hakkab kõndima

Kui see oodatud aeg on käes ja laps iseseisvalt ringi kõnnib, tekivad uued mured: kas kõik on tema jaoks ohutu? Kukkumine on osa õppimise protsessist ning täielikult ära hoida seda ei saa. Küll aga tasub kodu lapse kõrguselt üle vaadata ning eemaldada lapse haardeulatusest ohtlikud või purunevad esemed. Mõistagi on kõndimine ka lapse jaoks uus huvitav eluetapp – nii palju saab avastada ja haarata! Ole kindel, et kõik, mis on kättesaadav, oleks talle ohutu.

Lisaks lahtistele esemetele kujutavad ohtu ka sahtlid ja uksed, mida on võimalik avada. Esiteks võib riiulis või kapis olla mõni potentsiaalselt ohtlik või purunev asi, teiseks võib laps ennast kogemata sahtli või ukse vahele jätta. Sahtlite ja uste tarbeks on müügil kinnitusi ja magneteid, mida lapsed ei oska või jõua lahti teha. Põhiline, et kogu protsess oleks lapse jaoks tore ja huvitav ning lapsevanema ülesanne on last sellel arenguteel toetada ja tema ohutuses kindel olla.

Copy
Tagasi üles