Lapsevanem, vaata endale otsa: sa ei saa olla hea vanem, kui su tass on tühi

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Täna alanud Tervise Arengu Instituudi (TAI) sotsiaalkampaanias «Hoolitse ka enda vajaduste eest, et olla rõõmsam lapsevanem» juhitakse vanemate tähelepanu ka iseendale ning julgustatakse tegelema asjadega, mis muudavad neid rahulolevamaks.

TAI perede ja vanemahariduse valdkonna juhi Ly Kasvandiku sõnul on vanemaks olemine tihti kurnav ja võib tekitada vanemas «tühja tassi» tunde. Seetõttu on sõnapaarist «Tass tühi?» saanud ka kampaania peamine hüüdlause. «Soovime julgustada lapsevanemaid mõtlema ka endale ja rohkem tegelema asjadega, mis nende tassi täidavad,» lausus Kasvandik.

Osad lapsevanemad võivad pidada oma vajaduste eest hoolitsemist isekuseks, mida tehakse lapse arvelt, kuid tegelikult see ei ole nii. «Kurnatud lapsevanem ei jaksa oma lapse eest hoolitseda nii, et see toetaks lapse arengut. Kui vanema tass on tühi, siis on ka süütenöör lühem ja võib juhtuda, et iga väiksemgi lapse jonn või partneri käitumine viib plahvatuseni. Kui vanema tass on täis, siis suudab ta probleeme tõhusamalt lahendada ja jaksab lapsele jagada piisavalt armastust ning tuge,» selgitas Kasvandik. Lapsevanema kui täiskasvanu ülesanne on hoolitseda nö oma tassi täitmise eest ja hoida oma paarisuhet.

Ajuteadlase Jaan Aru sõnul on inimesel oma kujutletava tassi täitmiseks vaja nelja peamist tegurit: und, liikumist ning aega iseenda ja oma lähedastega suhtlemise jaoks. Plaanide elluviimisel on abiks lapsevanema nädalakava, mille saab alla laadida kampaanialehelt tarkvanem.ee/enda-vajadused/. Lehelt leiab soovitusi nädalakava koostamiseks ja erinevaid abistavaid nõuandeid. Samuti saab kuulata jutusaateid Jaan Aruga.

Kuidas alustada? Kõigepealt tuleb endale teadvustada, et oma vajadustele mõtlemine ja keskendumine on normaalne ja lubatud. Seejärel proovida nädalakava koostamist, kuhu saab plaanida enesetunnet parandavaid tegevusi – näiteks kvaliteetsem ja pikem uneaeg, pooltund iseendaga, jalutuskäik metsas või kinoskäik abikaasaga. Konkreetse tegevuse saab iga lapsevanem ise valida.

Koostatud nädalakava asuvad enda peal testima ja oma kogemusi jagama ajakirjanik ja kolme lapse ema Merle Liivak, pereblogijatest lapsevanemad Rauno ja Anett Kutti (https://preggosaurusblog.wordpress.com/) ning blogija ja kolme lapse isa Henry Jakobson (a mida henry teeb https://amidahenryteeb.eu/).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles